Investitiile straine directe se vor reduce in acest an, marile companii straine preferand sa-si consolideze si sa-si extinda afacerile lansate pe piata romaneasca, estimeaza, pentru DailyBusiness, specialistii din economie.
Cele 7 miliarde de euro atrase anul trecut de Romania vor fi egalate cu greu in acest an, in conditiile in care privatizarile se apropie de final, iar marii investitori, prezenti deja in piata, vor actiona pentru consolidarea afacerilor.
„Cred ca in acest an, vom avea un nivel mai scazut al investitiilor, cei mai multi bani urmand sa fie alocati pentru consolidarea afacerilor deja existente in piata”, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru DailyBusiness.
Aurelian Leca, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, estimeaza ca nivelul de 7 miliarde de euro, investitii straine directe in 2007, va putea fi ajuns doar in conditiile in care vor fi realizate privatizari strategice in domeniul energiei.
„In 2006 a venit Erste Bank, care a preluat BCR pentru 2,2 miliarde de euro, in 2007 a intrat Enel, care a platit 800 milioane euro pentru Electrica Muntenia Sud. In 2008, sume de acest nivel ar putea fi aduse doar de privatizarile din domeniul energetic „, a spus Leca, pentru DailyBusiness.
„Am putea obtine maxim 2 miliarde de euro din privatizarea Nuclearelectrica si 1-2 miliarde de euro din privatizarea complexurilor energetice. In rest, ar mai fi de privatizat doar Antibiotice Iasi si Oltchim, dar nu sunt afaceri de sume importante”, a mai precizat reprezentantul Patronatului.
El s-a aratat sceptic in ce priveste viitorul uzinei auto de la Craiova. „Investitia americanilor de la Ford nu poate fi luata inca in calcul. In cazul in care Comisia Europeana va decide ca au fost acordate ajutoare de stat, americanii ar putea sa renunte la Craiova, asa cum de altfel au si amenintat”, a amintit Aurelian Leca.
In prezent, cei mai mari investitori din economia romaneasca sunt, dupa capitalul social subscris, Renault, Arcelor Mittal, A&D Pharma Holdings, Rompetrol Rafinare, Telemobil si Cosmote. In top 10 al investitorilor, realizat de Agentia Romana pentru Investii Straine (ARIS), urmeaza Hiproma SA, Kaufland, Raiffeisen Bank si Mechel Campia Turzii.
Limpede: Nokia, probabil ultima investitie semnificativa
Consolidarea afacerilor va reprezenta principala preocupare a marilor companii internationale prezente pe piata romaneasca spun specialistii.
„Perioada investitiilor greenfield a trecut. Nokia a fost probabil ultima investitie semnificativa realizata in aceasta perioada. In contextul international, al perioadei de recesiune prin care trece economia mondiala, nu cred ca vom mai avea atata interes din partea marilor firme pentru tarile emergente printre care se afla si Romania”, estimeaza, pentru DailyBusiness, analistul economic Radu Limpede.
El spune ca reducerea investitiilor straine nu va insemna faptul ca economia romaneasca si-a pierdut din atractivitate sau ca a intrat in recesiune. Consolidarea, spune el, este un indicator ca economia este una stabila, cu potential de viitor.
„De la Renault la Colgate, de la ArcelorMittal la Lafarge, General Electric, Coca Cola si Nestle, ca sa va dau doar cateva exemple, cu totii vor miza pe consolidare, eficientizarea activitatilor si dezvoltarea productiei si retelelor de vanzari”, a afirmat Radu Limpede.
„Anii trecuti au adus profituri spectaculoase, iar mare parte din profituri vor fi reinvestite si, poate ce e important, multe dintre aceste firme vor miza pe exporturi, fapt ce va afecta in mod pozitiv balanta de plati”, a mai spus Limpede.
Analistul economic Cristian Dinulescu crede ca, dincolo de perioada de consolidari, una absolut normala pentru economia romaneasca, anul 2008 ar putea aduce totusi noi investitori strategici in Romania in domenii in care potentialul de crestere este unul extrem de mare.
„Ma astept ca in acest an sa vedem primele tranzactii semnificative in agricultura, existand semnale ca marile companii internationale vor sa vina in Romania, interesate fiind de Baragan, Insula Mare a Brailei si Moldova”, a declarat Dinulescu.
„Investitii importante cred ca vom avea, pe de alta parte, in sectorul energetic, unde vom asista la privatizarea complexurilor energetice din Valea Jiului. In plus, investitiile in turism, constructii si retail vor continua sa fie semnificative”, a mai spus analistul.
BNR: Exceptand BCR, investitiile straine au crescut cu 2,4% in 2007
Investitiile straine directe in Romania au fost anul trecut de 7,069 miliarde euro. Fata de anul 2006, suma este mai redusa cu 22,3%, dar daca excludem privatizarea BCR, pentru care Erste a platit 2,2 miliarde de euro, investitiile straine au crescut anul trecut cu 2,4%, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Din totalul investitiilor straine din anul trecut, creditele intragrup au reprezentat peste jumatate (54,1%), diferenta constand in participatiile la capital si profitul reinvestit (45,9%).
Deficitul de cont curent a fost in 2007 de 16,87 miliarde euro, in crestere cu 66% fata de deficitul din 2006, de 10,15 miliarde euro.
Pentru acest an, banca centrala estimeaza o plafonare a deficitului de cont curent ca pondere in produsul intenr brut (PIB) la nivelul anului trecut, sau chiar o usoara scadere, in timp ce observatorii internationali sunt mai pesimisti.
Agentia de rating Fitch a avansat chiar o estimare de crestere a deficitului de cont curent al Romaniei pana la 17,5% din PIB in acest an.