Cum ar putea evolua costul creditelor in euro? Specialistii financiari de la Raiffeisen si ING Bank sustin ca leul se va aprecia in raport cu moneda europeana cu circa 2-3% pana la sfarsitul anului. Ei vad cursul ajungand pana la 4,2 lei/euro in decembrie. Scaderea va favoriza romanii care au creditele in euro si care realizeaza venituri in lei.
Astfel, analistii ING Bank au luat in calcul in cel mai recent raport un curs de 4,15 lei/euro pentru sfarsitul primului trimestru si de 4,3 lei/euro, de pentru finalul trimestrului doi. Potrivit acestora, incepand cu sfarsitul celui de-al treilea trimestru, leul se va aseza la un nivel de 4,2 lei/euro, pana la sfarsitul anului.
De asemenea, potrivit rapoartelor analistilor Raiffeisen Bank Romania, leul ar urma sa inchida primul trimestru si jumatatea anului la un curs de 4,25 lei/euro, urmand sa se aprecieze pana la sfarsitul lui 2011 la 4,2 lei/euro.
Costul creditului este dat insa si de evolutia dobanzilor, care ar putea ramane in 2011 la niveluri similare cu 2010 sau ar putea chiar inregistra o foarte usoara crestere.
„Dobanzile imprumuturilor la euro vor depinde de evolutia Euribor, de costul riscului de tara, dar si de felul in care bancile vor fixa marjele dobanzilor la euro”, a declarat Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.
Astfel, spun analistii financiari, Banca Centrala Europeana ar putea opera o crestere a dobanzii cheie pana la finalul anului, ceea ce ar conduce automat la o crestere a dobanzilor la euro. Cresterea estimata de analistii ING cu sediul in Londra este de 0,25 puncte procentuale, ceea ce inseamna ca nivelul Euribor ar putea ajunge la 1,25% pe an la finalul anului.
Celelalte costuri ale dobanzilor ar putea ramane insa neschimbate, cred specialistii.
Astfel, continuarea procesului de consolidare fiscala si masurile anuntate de guvernanti pentru acest an cresc sansele ca si nivelul de cost al riscului de tara sa ramana relativ stabil, considera Muscalu.
Pe de alta parte, marjele pe care bancile le aplica la dobanzile in euro pot ramane la randul lor neschimbate, in special din cauza concurentei acerbe care ce s-ar putea naste intre banci in 2010, afirma consultantul financiar Bogdan Baltazar. Acesta considera insa ca sunt sanse slabe si ca bancile sa scada marjele, din cauza costurilor multiple pe care acestea le incorporeaza.
Cumulat, evolutiile dobanzilor si cursului valutar ar putea conduce insa la o ieftinire a creditelor in euro, in conditiile in care anticipata apreciere a leului ar putea fi mai mare decat cresterile de dobanzi.
In acelasi timp, evolutia dobanzii cheie ar putea ajuta debitorii in lei, care ar putea vedea ratele miscorandu-se.
Astfel, estimarile specialistilor bancari indica scadere a dobanzii cheie la lei de 0,25-0,5 puncte procentuale pana la sfarsitul anului. Petre Tulin, directorul general al Bancii Comerciale Feroviare, vede ca iminenta scaderea dobanzi cheie in 2011.
La randul sau, Lucian Isar, fost director executiv al diviziei corporate din Bancpost, estimeaza ca aceasta ar trebui sa scada pana la cel putin 5,75% pe an, de la 6,25% pe an in prezent. Vlad Muscalu de la ING crede insa ca dobanda va fi neschimbata la final de an.
Totodata, a remarcat Bogdan Baltazar, bancile au scazut in mod simtitor marjele la lei, iar trendul ar putea continua.
Creditul neguvernamental a inregistrat o crestere nominala de 4,7% in 2010 fata de 2009, dar o scadere in termeni reali de 3%, pana la 209,3 miliarde lei, potrivit datelor bancii centrale.