Cristian Ionescu, country cluster manager Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, a declarat miercuri ca societatea estimeaza o [b]crestere economica cuprinsa intre 1% si 1,5%[/b]. Coface considera ca anul trecut PIB-ul tarii a urcat cu 2,5%.
Analistii mentioneaza ca dupa o redresare modesta in 2011 generata de exporturi, productie industriala si agricultura, ritmul de crestere economica va incetini in 2012. Exporturile, orientate in proportie de 55% catre zona euro aflata in recesiune, se vor contracta.
Cu toate acestea, consumul persoanelor fizice va fi sustinut de o redresare a venitului disponibil, generata de scaderea somajului la 7%, sub media UE, si o scadere a inflatiei permisa de o recolta buna.
„[b]Investitiile publice[/b] vor putea deveni principalul motor al cresterii intr-un context in care necesitatile infrastructurii de transport raman extrem de importante. Cofinantarea din fondurile structurale europene, a caror rata de absorbtie ramane cea mai scazuta din UE va juca un rol cheie in aceasa privinta”, au mai spus analistii.
In acelasi timp, Coface estimeaza un [b]deficit bugetar de 3,5%[/b] in 2012, Cristian Ionescu precizand ca tinta guvernului este prea ambitioasa.
„Masurile de austeritate au condus la reducerea deficitului bugetar la 4,35% in 2011. Tinta deficitului bugetar pentru 2012 asumata de guvern fata de FMI de 3% este improbabil sa fie atinsa, in conditiile in care a fost construita intr-un scenariu de crestere economica de 3,5% – 4%. In conditiile unei cresteri economice de 1,5% pentru 2012, in lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, deficitul bugetar pentru acest an poate varia intre 3,5% – 4% din PIB”, a declarat Cristian Ionescu.
Coface se asteapta ca deficitul de cont curent sa se adanceasca la 4,5% in 2012, din cauza scaderii exporturilor, iar deficitul comercial va fi intre -4% si – 4,5% din PIB.
Totodata, [b]investitiile straine directe vor fi de 2,2 miliarde euro[/b], marcand o crestere inportanta fata de 2011, cand au fost de 1,79 miliarde de euro.
Compania se asteapta ca rata inflatiei sa coboare in 2012 la 3,3%.
„2012 va fi un an greu pentru economia romaneasca intr-un context economic european sumbru, cu o recesiune in zona euro si o restrangere a creditului pe fondul recapitalizarii bancilor straine prezente in Romania”, a spus Cristian Ionescu.
„Pe acest fond nefavorabil, companiile romanesti se vor confrunta cu o [b]reducere a cererii la export[/b], o deteriorare a accesului la finantare, la care se va adauga un consum intern privat slab si un nivel al investitiilor precar”, a adaugat acesta.
Oficialul Coface a mai spus ca singura sansa sa avem crestere economica in 2012 este de a vedea o crestere semnificativa in zona [b]investitiilor publice[/b] si a gradului de [b]absorbtie a fondurilor europene[/b].
„Fiind un an electoral este important ca orice cheltuiala sa fie orientata spre crestere economica si sa nu alimenteze eventuale dezechilibre”, a precizat Ionescu.
De asemenea, [b]sistemul bancar este afectat[/b] de un nivel
ridicat al imprumuturilor neperformante (12%). In plus, bancile din zona euro,
subrezite de criza datoriei suverate, detin 72% din activele bancare romanesti.
Ele ar putea fi constranse sa-si reduca semnificativ expunerea pe pietele din
europa Centrala cu privire la noile cerinte de lichiditate impuse de Basel III.
Ori bancile romanesti sunt dependente de imprumuturile de la bancile-mama din
cauza influentei depozitelor (raportul dintre imprumuturi si depozite se ridica
la 120%), spun analistii Coface.
Riscul de refinantare de la bancile-mama din Grecia,
extrem de vulnerabile, si ale caror creante reprezinta 12% din PIB-ul Romaniei,
este deosebit de ridicat. In acest context, reducerea volumului ofertelor de
credit ar trebui sa se accentueze.
Coface se asteapca ca in 2012 economia europeana sa intre in recesiune, cu o scadere usoara (-0,1%), in timp ce SUA va creste cu 1,6%, iar Japonia cu 1,8%.