„Obiectivul acestei fuziuni este acela de a crea cea mai mare societate de pe piata, un asigurator puternic financiar si profitabil”. Astfel, va devansa companiile Astra Asigurari si Allianz-Tiriac Asigurari, aflate in prezent pe primele doua locuri.
In primele noua luni din 2011, Omniasig Vienna Insurance Group a inregistrat un volum de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/omniasig-scadere-de-aproape-15-in-primele-noua-luni-ale-anului-71074/]prime brute subscrise de 618,34 milioane de lei[/url], conform standardelor IFRS, in scadere de 14,52%, fata de perioada similara a anului 2010.
In acelasi timp, BCR Asigurari a raportat prime brute subscrise in valoare de 345,38 milioane de lei, in crestere cu 0,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Fuziunea dintre Omniasig si BCR Asigurari a fost decisa de catre grupul austriac Vienna Insurance Group, de care apartin ambele companii. Aceasta decizie a fost luata de catre top managementul VIG pentru a creste eficienta operatiunilor grupului in Romania.
Fuziunea va aduce grupului financiar austriac [b]economii de 10 milioane de euro[/b].
„Suma de 10 milioane de euro se refera doar la economiile anticipate in urma fuziunii dintre Omniasig si BCR Asigurari si nu la economiile totale din Romania. In mod evident, aceste economii nu vor veni in acest an, intrucat fuziunea abia a fost initiata si avem nevoie de acordul autoritatii de reglementare”, a declarat Peter Hagen, directorul general ajunct al VIG, dupa anuntarea rezultatelor financiare, in 18 august.
In data de 4 august 2011, in cadrul celor doua companii, Omniasig si BCR Asigurari, au avut loc Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA), unde s-a aprobat preliminar fuziunea. Consiliile de Supraveghere si Adunarile Generale ale Actionarilor au mandatat Directoratele celor doua companii sa pregateasca planul de fuziune.
„Procedurile de pregatire a planului de fuziune sunt in prezent in desfasurare si ele presupun unificarea si armonizarea tuturor proceselor de business si a tuturor segmentelor de activitate in cadrul celor doua companii”, au declarat reprezentantii societatilor.
Numele companiei rezultate in urma fuziunii va fi „Omniasig”, o decizie luata pe baza unor cercetari si statistici amanuntite despre notorietatea brandului.
La sfarsitul lunii septembrie, proiectul de fuziune a fost aprobat, conform legii, de catre conducerea si consiliile de cupraveghere ale Omniasig si BCR Asigurari.
„Finalizarea fuziunii este planificata sa aiba loc in prima parte a anului 2012, imediat dupa primirea autorizarii din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si a indeplinirii tuturor cerintelor legale stabilite in legislatia privind fuziunea societatilor comerciale”, au precizat sursele.
Ele au adaugat ca [b]nu a fost comunicata inca nicio decizie cu privire la conducerea companiei rezultate in urma fuziunii[/b]. Deciziile finale vor fi luate si anuntate de catre Vienna Insurance Group.
„Din punct de vedere al [b]cuprinderii teritoriale[/b], vor fi elaborate planuri de organizare, discutate si agreate de conducerile ambelor companii, astfel incat sa se asigure o retea flexibila si care sa permita accesul clientilor la produsele si serviciile societatii la nivel national”, au spus oficialii companiilor, fara a preciza daca reorganizarea teritoriala va include si reducerea numarului de sucursale si de angajati.
„De asemenea, ambele echipe, Omniasig si BCR Asigurari, depun eforturi importante pentru a dezvolta [b]produse comune[/b], pentru portofoliul companiei rezultate in urma fuziunii”, au adaugat acestia.
Conform societatilor, pe langa gama extinsa se produse, clientii vor beneficia si de o calitate mai buna a serviciilor de solutionare a daunelor.
Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) detine in Romania companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
In 2010, Omniasig a subscris prime de 916,1 milioane de lei si a inregistrat o cota de 11,03% din piata asigurarilor generale si de viata, clasandu-se pe pozitia a treia.
In acelasi timp, veniturile BCR Asigurari s-au ridicat la 522,01 milioane de lei, cu o cota de 6,29% din industria de profil, ocupand locul 7.