Băncile au eliminat peste 60.000 de locuri de muncă la nivel mondial în cursul anului 2023, marcând una dintre cele mai dificile perioade de după criza financiară și inversând tendințele angajărilor masive, în contextul adaptării la perioada post-pandemie, conform cotidianului Financial Times, citat de Gândul.ro.
Băncile pentru investiții au fost nevoite să reducă taxele al doilea an consecutiv, în contextul diminuării numărului tranzacțiilor și al listărilor publice, astfel că grupurile bancare de la Wall Street încearcă să protejeze profiturile prin restructurarea personalului.
În Elveția, preluarea băncii Credit Suisse de către UBS a condus la pierderea a 13.000 de locuri de muncă, iar disponibilizările ar urma să continue în 2024. Sergio Ermotti, directorul general al grupului bancar elvețian UBS, a declarat că 2024 va fi „anul crucial” în definitivarea preluării Credit Suisse, astfel că analiștii se așteaptă la alte mii de concedieri.
Te-ar putea interesa și: Vouchere pentru panouri solare și renovarea energetică a locuințelor! Guvernul pregătește o rețea națională de ″ghișee energetice″
„La cele mai multe bănci nu există stabilitate, nici investiții sau creșteri ale profiturilor, dar există probabilitatea unor noi reduceri de personal”, afirmă Lee Thacker, proprietarul firmei de recrutări de personal Silvermine Partners.
Douăzeci dintre cele mai mari bănci din lume au eliminat cel puțin 61.905 locuri de muncă în 2023, potrivit calculelor efectuate de cotidianul Financial Times. Comparativ, în cursul crizei financiare din 2007-2008, au fost eliminate peste 140.000 de locuri de muncă de către aceleași companii de creditare.
Pe primul loc la disponibilizări se află grupul Credit Suisse/UBS, care a concediat 13.000 de angajați, urmat de Wells Fargo (12.000 de persoane disponibilizate), de Citigroup (5.000 de persoane concediate) și de Morgan Stanley (care a renunțat la 4.500 de angajați).
Compania Bank of America Merril Lynch a disponibilizat aproximativ 4.000 de angajați, iar Goldman Sachs a desființat circa 3.500 de locuri de muncă.
Charlie Scharf, directorul grupului bancar Wells Fargo, a avertizat că trebuie reduse costurile cu încă un miliard de dolari, ceea ce va presupune alte câteva mii de concedieri în 2024.
„Băncile nu prea au venituri, parțial din cauza supraextinderii. Dar concedierile au și o explicație mai simplă: politica reducerii costurilor”, subliniază analistul Lee Thacker, proprietarul firmei de resurse umane Silvermine Partners.
Vezi și: Veste mare! România va intra în Schengen! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul