- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

27 mld. $ pentru tarile emergente afectate de criza din zona euro

25 Jan, 17:33 • Redactia DailyBusiness
Banca Mondiala (BM) va pune la dispozitia tarilor emergente din Europa si Asia Centrala (ECA) afectate de criza din zona euro 27 de miliarde de dolari, in urmatorii doi ani, pentru sustinerea reformelor structurale, a sectoarelor bancare si a programelor sociale.
27 mld. $ pentru tarile emergente afectate de criza din zona euro

„Efectele crizei din zona euro asupra celor mai mari economii din Europa Occidentala atrag cea mai mare parte a atentiei, dar criza afecteaza si oamenii din tarile emergente din estul continentului, in special din cele mai sarace state din Europa Centrala si de Est. Banca Mondiala extinde fondurile aflate la dispozitia regiunii, astfel incat aceste tari se pot folosi de aceste resurse pentru a rezista crizei”, a declarat miercuri, presedintele BM, Robert Zoellick.

Criza datoriilor din zona euro afecteaza regiunea ECA prin intermediul a trei canale, financiar, comercial si cel al remiterilor, iar importanta fiecaruia depinde de caracteristicile fiecarei tari.

„Din cauza legaturilor stranse cu zona euro, statele din Europa Centrala si Sud-Estul Europei este probabil sa se confrunte cu o incetinire a activitatilor economice in 2012”, a declarat Philippe Le Houerou, vicepresedinte al BM pentru regiunea ECA.

Le Houerou a aratat ca asistenta suplimentara din partea Bancii Mondiale va ajuta tarile din regiune sa mentina un cadru macroeconomic solid, sa aplice reformele structurale necesare, sa asigure fluxul de creditare pentru firmele mici si mijlocii, sa protejeze categoriile cele mai vulnerabile ale populatiei si sa creeze programe sociale tintite, conform Mediafax.

Reactia Bancii Mondiale fata de problemele regiunii ECA se va concentra pe reformele structurale si sprijinul acordat sectorului privat, in vederea mentinerii investitiilor, veniturilor si a cresterii locurilor de munca.

[b]BM va acorda consultanta si sprijin financiar tarilor cu sisteme bancare vulnerabile[/b] si va sustine protejarea categoriilor vulnerabile prin consolidarea programelor de protectie sociala.

Banca Mondiala, prin intermediul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Asociatia pentru Dezvoltare Internationala (IDA), poate creste imprumuturile acordate in regiunea ECA la 16 miliarde de dolari, respectiv cu 4 miliarde de dolari mai mult fata de intervalul similar incheiat anul trecut.

Aceasta crestere va fi legata de reformele pe termen mediu pentru imbunatatirea competitivitatii, sustinerea eforturilor de consolidare fiscala sustenabila, a masurilor urgente pentru evitarea unor crize bancare si a reformelor destinate programelor sociale.

Programul de investitii si consultanta al Corporatiei pentru Finante Internationale (International Finance Corporation-IFC) ar putea atinge angajamente de 10 miliarde de dolari, in 2012-2013, care vor include cresterea investitiilor proprii ale IFC cu aproape 2 miliarde de dolari fata de nivelul actual.

Reactia IFC este determinata de importanta unor banci sistemice din regiunea ECA si va include finantare pe termen scurt pentru rezolvarea unor probleme imediate de lichiditati, investitii in actiuni pentru a acoperi deficitele de capital, finantarea firmelor mici si mijlocii si sustinerea clientilor din economia reala.

De asemenea, Agentia de Garantare a Investitiilor multilaterale (MIGA) a BM ajuta bancile sa mentina finantarea subsidiarelor din ECA si intentioneaza sa isi creasca expunerea in regiune cu 1 miliard de dolari, in urmatorii doi ani, pentru a sustine cresterea economica.

In paralel, Banca Mondiala colaboreaza cu banci de dezvoltare pentru a incuraja bancile europene occidentale sa ramana in Europa de Est si sa nu isi reduca expunerea in regiune.

Reprezentanti ai BM si ai altor institutii internationale precum FMI si BERD, impreuna cu autoritati nationale si ale UE participante la „Initiativa de la Viena” s-au intalnit pe 16 ianuarie pentru a imbunatati coordonarea politicilor nationale care pot avea impact asupra economiilor europene emergente. Participantii au convenit sa incerce sa incheie o a doua Initiativa de la Viena, modelata in linii mari pe cea din 2009.

La intalnire s-a stabilit ca institutiile internationale sa evalueze impactul planurilor de recapitalizare a bancilor asupra tarilor in care sunt prezente, pentru a identifica riscurile sistemice si a acorda consultanta.

In primavara lui 2009, guvernele si bancile centrale din regiune, autoritatile UE, alaturi de FMI, BM, BERD, Banca Europeana pentru Investitii si alte institutii relevante, au convenit cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen si UniCredit, sa nu isi reduca expunerea pe pietele emergente in contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Angajamentul din 2009 a expirat in aprilie 2010.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România