- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

27 mld. $ pentru tarile emergente afectate de criza din zona euro

25 Jan, 17:33 • Redactia DailyBusiness
Banca Mondiala (BM) va pune la dispozitia tarilor emergente din Europa si Asia Centrala (ECA) afectate de criza din zona euro 27 de miliarde de dolari, in urmatorii doi ani, pentru sustinerea reformelor structurale, a sectoarelor bancare si a programelor sociale.
27 mld. $ pentru tarile emergente afectate de criza din zona euro

„Efectele crizei din zona euro asupra celor mai mari economii din Europa Occidentala atrag cea mai mare parte a atentiei, dar criza afecteaza si oamenii din tarile emergente din estul continentului, in special din cele mai sarace state din Europa Centrala si de Est. Banca Mondiala extinde fondurile aflate la dispozitia regiunii, astfel incat aceste tari se pot folosi de aceste resurse pentru a rezista crizei”, a declarat miercuri, presedintele BM, Robert Zoellick.

Criza datoriilor din zona euro afecteaza regiunea ECA prin intermediul a trei canale, financiar, comercial si cel al remiterilor, iar importanta fiecaruia depinde de caracteristicile fiecarei tari.

„Din cauza legaturilor stranse cu zona euro, statele din Europa Centrala si Sud-Estul Europei este probabil sa se confrunte cu o incetinire a activitatilor economice in 2012”, a declarat Philippe Le Houerou, vicepresedinte al BM pentru regiunea ECA.

Le Houerou a aratat ca asistenta suplimentara din partea Bancii Mondiale va ajuta tarile din regiune sa mentina un cadru macroeconomic solid, sa aplice reformele structurale necesare, sa asigure fluxul de creditare pentru firmele mici si mijlocii, sa protejeze categoriile cele mai vulnerabile ale populatiei si sa creeze programe sociale tintite, conform Mediafax.

Reactia Bancii Mondiale fata de problemele regiunii ECA se va concentra pe reformele structurale si sprijinul acordat sectorului privat, in vederea mentinerii investitiilor, veniturilor si a cresterii locurilor de munca.

[b]BM va acorda consultanta si sprijin financiar tarilor cu sisteme bancare vulnerabile[/b] si va sustine protejarea categoriilor vulnerabile prin consolidarea programelor de protectie sociala.

Banca Mondiala, prin intermediul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Asociatia pentru Dezvoltare Internationala (IDA), poate creste imprumuturile acordate in regiunea ECA la 16 miliarde de dolari, respectiv cu 4 miliarde de dolari mai mult fata de intervalul similar incheiat anul trecut.

Aceasta crestere va fi legata de reformele pe termen mediu pentru imbunatatirea competitivitatii, sustinerea eforturilor de consolidare fiscala sustenabila, a masurilor urgente pentru evitarea unor crize bancare si a reformelor destinate programelor sociale.

Programul de investitii si consultanta al Corporatiei pentru Finante Internationale (International Finance Corporation-IFC) ar putea atinge angajamente de 10 miliarde de dolari, in 2012-2013, care vor include cresterea investitiilor proprii ale IFC cu aproape 2 miliarde de dolari fata de nivelul actual.

Reactia IFC este determinata de importanta unor banci sistemice din regiunea ECA si va include finantare pe termen scurt pentru rezolvarea unor probleme imediate de lichiditati, investitii in actiuni pentru a acoperi deficitele de capital, finantarea firmelor mici si mijlocii si sustinerea clientilor din economia reala.

De asemenea, Agentia de Garantare a Investitiilor multilaterale (MIGA) a BM ajuta bancile sa mentina finantarea subsidiarelor din ECA si intentioneaza sa isi creasca expunerea in regiune cu 1 miliard de dolari, in urmatorii doi ani, pentru a sustine cresterea economica.

In paralel, Banca Mondiala colaboreaza cu banci de dezvoltare pentru a incuraja bancile europene occidentale sa ramana in Europa de Est si sa nu isi reduca expunerea in regiune.

Reprezentanti ai BM si ai altor institutii internationale precum FMI si BERD, impreuna cu autoritati nationale si ale UE participante la „Initiativa de la Viena” s-au intalnit pe 16 ianuarie pentru a imbunatati coordonarea politicilor nationale care pot avea impact asupra economiilor europene emergente. Participantii au convenit sa incerce sa incheie o a doua Initiativa de la Viena, modelata in linii mari pe cea din 2009.

La intalnire s-a stabilit ca institutiile internationale sa evalueze impactul planurilor de recapitalizare a bancilor asupra tarilor in care sunt prezente, pentru a identifica riscurile sistemice si a acorda consultanta.

In primavara lui 2009, guvernele si bancile centrale din regiune, autoritatile UE, alaturi de FMI, BM, BERD, Banca Europeana pentru Investitii si alte institutii relevante, au convenit cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen si UniCredit, sa nu isi reduca expunerea pe pietele emergente in contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Angajamentul din 2009 a expirat in aprilie 2010.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe care să o spui zilnic
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe ...