In ceea ce priveste intrarile si iesirile de bani peste granita, anul trecut s-a inregistrat un numar de peste 10.000 de rapoarte de tranzactii suspecte, a precizat Popa, citata de NewsIn.
Tranzactiile suspecte raportate sunt acele conturi care nu au o limita de suma si care ridica o suspiciune din partea bancii. Depozitarea unei sume intr-un cont reprezinta un raport si toate aceste rapoarte urmeaza sa fie analizate, a mai spus Popa.
Popa a mentionat ca Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor va elabora, impreuna cu banca centrala si cu arbitrii pietelor financiare, legea privind combaterea spalarii banilor, aceasta urmand sa fie implementata pana la 15 decembrie.
In acest proiect de lege vor fi definite, printre altele, persoanele expuse politic si beneficiarul real al tranzactiei. In prezent exista o norma pentru legislatia secundara care functioneaza pentru entitatile fara autoritate de supraveghere si care a aparut in urma raportului de tara din mai 2006.
Oficiul are ca obiect de activitate prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism. In acest scop, institutia primeste, analizeaza, prelucreaza informatii legate de aceste activitati.
Atunci cand se constata existenta unor indicii temeinice de spalare a banilor sau a unor operatiuni suspecte de finantarea actelor de terorism, oficiul sesizeaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.