Un prim sfat
pe care Mihail Meiu il da celor care sunt in situatia de a contracta credite este sa se uite la costul total al creditului, nu doar la dobanda. Al doilea sfat este ca imprumutul sa fie contractat de la o banca „relativ cunoscuta”.
„Este bine ca, inainte de a face imprumutul, cel care doreste sa ia creditul sa aleaga o institutie cu care a mai lucrat sau despre care cunoscutii ii pot da cateva informatii”, a spus Meiu.
„Mai precis, romanul trebuie sa se asigure ca nu este vorba de un creditor care creste dobanda in timpul contractului sau majoreaza alte costuri”, spune Meiu.
Al treilea sfat dat de directorul ANPC romanilor care vor credite este sa faca o evaluare cat mai realista a ratei pe care o pot achita bancii.
„Debitorul trebuie sa aiba grija sa poata plati toate ratele. Daca intarzie plata uneia sau mai multor rate, atunci poate fi inscris in biroul de credit, iar pe viitor va reusi foarte greu sa mai contracteze un imprumut sau va fi unul cu o dobanda foarte mare, pentru ca bancile il vor considera un debitor riscant”, a spus Meiu.
Atunci cand isi calculeaza capacitatea de plata, romanii trebuie sa se bazeze in special pe veniturile stabile. „Sunt domenii de activitate in care veniturile unui salariat sunt de circa 5 ori peste salariul net, datorita comisioanelor pe care le primesc prin natura serviciului. Cand iei un imprumut este bine sa te bazezi doar venitul de baza, chiar daca banca poate lua in considerare la calcularea gradului de indatorare si veniturile adiacente. Precautia este necesara pentru ca, din cauza crizei sau odata cu schimbarea locului de munca, veniturile pot scadea”, a mai spus directorul ANPC.
Reprezentantul ANPC spune totodata, intr-un al patrulea sfat, ca romanii ar trebui sa se fereasca de „asa-zisele cadouri”, pe care le ofera banca, in perioada contractului.
„Ma refer in special la carduri de credit, ale caror costuri nu ii sunt comunicate clientului in mod direct de banca. Se poate intampla ca produsul sa ii fie prezentat cu o dobanda de 7-8%, dar prin comisioane si alte costuri aditionale nivelul total de cost sa urce la 15-16% sau chiar mai mult”, a spus directorul ANPC.
Daca persoana care are deja in derulare un credit va accesa si un imprumut scump de pe un card de credit, exista riscul sa ajunga in situatia de a isi plati foarte greu ratele.