De ce are 2010 sanse importante sa fie un an mai bun decat 2009?
1. Nu este an electoral, ceea ce inseamna ca ne-am putea bucura in 2010 de stabilitate politica. In plus, este de asteptat ca guvernantii sa ia si acele masuri necesare, de care s-au ferit pana acum, pentru a face reforma publica.
2. Vor veni banii de la FMI Acesti bani creeaza un aport de incredere cert asupra economiei: daca anul trecut costul riscului de tara era de circa 7%, acum a scazut la 2,5%.
Disciplina impusa Romaniei de FMI in privinta cheltuirii fondurilor publice a fost de asemenea folositoare. Primele masuri concrete de reducere a cheltuielilor au venit prin diminuarea cheltuielilor cu salariile, pe baza introducerii unui numar de zile fara plata pentru bugetari, si usoare reduceri de personal la stat. Reforma sectorului public poate avea de asemenea ca impact cresterea increderii mediului extern de afaceri asupra Romaniei.
3. Iesirea din criza a marilor economii europene ar putea scoate, incet, incet, si Romania din recesiune. Cresterea cererii pe piata din zona europeana, cu care derulam peste 70% din contractele comerciale externe, poate crea premisa ca si la noi lucrurile sa se imbunatateasca.
4. Stabilitatea financiara ar putea fi unul din atuurile economiei in 2010. In primele 10 zile din an leul s-a apreciat considerabil in raport cu euro. Un leu stabil ar fi atat in avantajul debitorilor, cat si al finantatorilor.
5. Finantarea va deveni mai accesibila in 2010. Stabilitatea leului (care ar putea limita interventiile BNR pe piata interbancara, ce au de regula ca urmare fluctuatii ale dobanzilor interbancare n.r) dar si continuarea scaderea dobanzii cheie de catre banca centrala creeaza premise de a asigura economiei costuri mai scazute pentru creditele in lei, in acest an, raportat la 2009. Ieftinirea creditelor poate ajuta companiile sa acceada mai usor la finantare.
Cele 5 avantaje de care Romania se bucura la inceput de 2010 fata de 2009 trebuie insa consolidate, pentru ca, la final de an, sa putem spune cu certitudine ca am avut un an mai bun ca 2009. Ce ar mai fi de facut?
Ce lipseste: Mai multe investitii publice si scaderea taxelor importante pentru afaceri
Mentinerea stabilitatii politice este ar fi prima sarcina a guvernantilor in 2010, luand in calcul ca anul trecut criza politica a avut efecte dramatice la nivelul pietei: amanarea banilor de la FMI si cresterea costului finantarii externe.
In plus, exista unele masuri ce ar putea fi luate de guvernanti pentru a incuraja revenirea economica. Astfel, in 2010, cel mai probabil somajul va creste, deci statul va trebui sa gaseasca solutii pentru a crea locuri noi de munca.
O solutie ar fi lansarea de investitii publice, iar alta incurajarea anumitor sectoare, care sa poata crea locuri de munca. Sebastian Vladescu, ministrul de finante, propunea recent implicarea statului in proiecte noi, cum ar fi crearea de santiere nationale, care ar putea oferi o alternativa de munca celor disponibilizati. Fondurile de la Uniunea Europeana ar putea asigura finantarea necesara.
In plus, oamenii de afaceri s-au plans in multe randuri ca, in raport cu afaceristii din alte tari, nu au primit din partea statului niciun fel de sprijin, in sensul reducerii fiscalizarii. In replica, guvernantii au declarat insa ca scaderea contributiilor firmelor ar conduce bugetul de stat in colaps, in conditiile in care incasarile au scazut mult, pe fondul crizei.
O solutie ar putea fi insa fiscalizarea unor zone mai putin importante pentru afaceri, concomitent cu reducerea impozitelor aplicate pe alte segmente, sugera zilele acestea analistul economic Ilie Serbanescu.