Alin Giurea, patronul Pambac Bacau, unul dintre cei mai mari producatori de panificatie din tara, ce prelucreaza anual 120.000 de tone de grau, spune ca anul 2008 va fi unul crucial pentru cele peste 100.000 de firme ce activeaza in domeniul moraritului si panificatiei.
„In conditiile in care TVA-ul va fi mentinut la 19%, producatorii de paine vor inregistra pierderi de peste 30%. Asta inseamna sume de ordinul zecilor de milioane de euro, fapt ce va duce la inchiderea majoritatii afacerilor din domeniu”, a estimat Giurea pentru DailyBusiness.
Aurel Popescu, presedintele Rompan, patronatul roman din domeniul panificatiei, este unul dintre investitorii care a inchis deja portile. „Am avut o moara pe care a trebuit sa o inchid pentru ca nu mai puteam rezista presiunilor din piata. Preturi mici, taxe mari si o piata din ce in ce mai redusa. Am preferat sa inchid eu decat sa dau faliment”, a declarat Aurel Popescu.
Popescu: Falimentul micilor brutarii este iminent
Primele firme care risca falimentul in perioada imediat urmatoare sunt, conform estimarilor Rompan, societatile cu activitate redusa care nu au avut forta financiara sa isi diversifice activitatea.
„Sunt peste 50.000 de brutarii independente care trebuie sa isi inchida portile. Pretul graului a ajuns de la 110 la 260 de euro pe tona, iar faina a urmat acelasi curs. In conditiile in care materia prima si-a dublat pretul, singura sansa este sa dublezi si tu pretul la paine. Asta duce sigur la faliment”, mai spune Popescu.
Patronul de la Pambac Bacau considera ca pe piata, in 2008, vor rezista doar firmele mari, care si-au diversificat gama de produse.
„Daca nu mai merge cu painea, te reprofilezi catre cozonaci, catre paste, catre biscuiti. Noi asa am rezistat pana acum pe piata. Cei care traiesc exclusiv din paine, ori au cumparatori fideli, pe care nu ii intereseaza pretul, ori fac evaziune. Mai mult ca sigur ca fac evaziune!”, mai spune Alin Giurea.
Lupta pentru scaderea TVA-ului la 5%
Patronatele vor prezenta, in aceste zile, Ministerului Agriculturii, proiectul de reducere a TVA-ului la paine la 5%. Aceasta ar fi singura masura capabila sa salveze industria de profil, considera presedintele Rompan.
„Scaderea TVA-ului ar putea aduce o gura de oxigen pentru jucatorii din industrie. Cheltuielile s-ar reduce la un nivel care va permite, in 2008, nu neaparat mentinerea preturilor, cat cresterea lor intr-o marja destul de redusa, de maxim 20%”, a spus Popescu.
Scaderea TVA la 5% pentru produsele de panificatie nu va afecta in sens negativ incasarile bugetare, spune presedintele Rompan. Mai mult chiar, ar putea aduce mai multi bani la buget, urmare a eliminarii evaziunii fiscale care, estimeaza patronatul din domeniu, ajunge la peste 60% din piata.
„In toata Europa, TVA-ul la paine este in jur de 5-7%, asa ca cererea noastra este legitima si in concordanta cu legislatia europeana”, spune patronul de la Pambac Bacau.
Autoritatile ezita insa sa reduca TVA-ul la paine, considerand ca o astfel de masura nu ar fi tocmai eficienta.
„Nu spune nimeni ca cererea Rompanului nu este justificata. Avem insa dubii in ceea ce priveste eliminarea evaziunii fiscale printr-o astfel de masura”, a declarat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
Guvernul a propus drept alternativa introducerea unei taxe unice in domeniu, aplicata in functie de volumul de energie consumat de producator. „Daca a consumat prea multa energie, inseamna ca a produs mai mult decat a declarat. E mai eficienta o taxa unica in domeniu, decat sa tot faci controale si sa dai amenzi”, a mai spus ministrul.
Propunerea de reducere a TVA la panificatie este sustinuta sau cel putin a fost sustinuta de fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes. Noul ministru, Dacian Ciolos, nu si-a prezentat inca punctul de vedere legat de acest demers.
Surse din guvern spun ca autoritatile se tem sa ia o decizie in privinta TVA, pentru ca, dupa Rompan, ar urma ca si patronatele din celelalte segmente alimentare sa ceara acelasi lucru, fapt ce va afecta incasarile la bugetul de stat.
Anul viitor, painea isi dubleaza pretul
Urmare a cresterii preturilor la grau, producatorii romani de panificatie au crescut preturile, in aceasta toamna, cu 15 pana la 30%. In 2008, pretul painii s-ar putea dubla, estimeaza producatorii, daca pretul graului va continua sa creasca.
„Daca graul creste, mai cresc si preturile la energie si mentinem si TVA la 19%, ne putem astepta la dublarea preturilor”, spune patronul de la Pambac Bacau.
Presedintele patronatului din domeniul panificatiei vine si cu cifre concrete. Aurel Popescu spune ca pretul painii va depasi 3,7 lei pe kilogram in 2008.
„Scumpirile vor fi treptate, dar inevitabile. Un pret de 1,2 euro pe kilogram in martie anul viitor este cat se poate de real”, a explicat Popescu.
In conditiile in care costurile de productie sunt similare celor din Occident, preturile ar putea ajunge pana la 3,3-3,5 euro pe kilogram.
„Painea in Romania este de cinci ori mai ieftina decat in restul tarilor UE. Un kilogram de paine costa in Romania, 0,68 euro. In Franta este 3,3 euro, in Germania de 3,7 euro, iar in Italia, pretul kilogramului de paine este de 5,3 euro”, explica Giurea.