La finalul lunii septembrie 125.544 de participanti contribuiau pentru o pensie facultativa (pilonul III), potrivit Bilantului sistemului de pensii private la finalul trimestrului III 2008, publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La sfarsitul lunii septembrie, activele nete ale celor noua fonduri din pilonul III ajunsesera la aproape 16 milioane euro.
In zona Bucuresti-Ilfov lucreaza cei mai multi participanti la fondurile de pensii facultative – 20%, fiind urmata de regiunea de nord-vest (16%) si centrul tarii, cu 14% dintre participanti.
Increderea populatiei in sistemul de pensii facultative este un proces lent si de durata, iar cresterea numarului de participanti si, implicit, a activelor fondurilor poate fi stimulata prin majorarea nivelului deductibilitatii fiscale, se arata in bilant.
„Ridicarea nivelului facilitatii fiscale, precum si acordarea unei deductibilitati totale este de natura a incuraja angajatorii sa contribuie in beneficiul salariatilor pentru pensiile facultative”, mentioneaza arbitrul pensiilor.
La sfarsitul lunii septembrie, fondurile de pensii private facultative aveau urmatoarea structura de plasamente: 66,81% in titluri de stat (fata de 70,8% in august), 13,74% in depozite bancare (10,1% in august), 12,42% in obligatiuni corporative (11,1% in august), 5,87% in actiuni listate (6,9% in august) si 1,16% in fonduri mutuale (1,1% in august).
Peste jumatate (50,57%) dintre participantii la pilonul III au varste cuprinse intre 30 si 44 ani, 33,61% dintre acestia au intre 45 si 99 ani, in timp ce tinerii intre 16 si 29 ani detin o pondere de 15,82%.
Legislatia pensiilor private nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta, oricine putand contribui in sistem cu pana la 15% din veniturile brute realizare lunar.
Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) facute la fond, o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata.
Pe grupe de sex, ponderea barbatilor (50,58%) este usor mai mare fata de cea a femeilor (49,42%).
Participantii din mediul urban au o pondere de 82,61% (103.712), in timp ce aderentii din mediul rural reprezinta doar 17,39% (21.832) din totalul participantilor.
In prezent, pe pilonul III sunt active 9 fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management) si Concordia Moderat (Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA).