Sa nu faci economii
Ai nevoie de un fond de urgenta mare, care sa-ti acopere cheltuielile pentru 6 luni. In caz contrar, vei continua sa te afunzi in datorii. Incepe prin a economisi bani pentru a-ti ajunge 2 saptamani, apoi pentru o luna si tot asa pana atingi tinta de 6 luni.
Bani pentru studiile copiilor
Daca trebuie sa alegi intre finantarea fondului de pensii personal sau educatia superioara a copiilor, pune pensia pe primul loc. Cel mai bun cadou pe care il poti face copiilor este sa nu devii o povara financiara pentru ei atunci cand vei fi batran.
Cheltuieli mari cu locuinta
In cazul in care cheltuielile lunare cu locuinta (ratele ipotecare, taxele si asigurarea) depasesc 28-33% din venituri, atunci esti expus falimentului. Cand cheltuielile cu casa in care stai sunt prea mari, atunci poate e timpul sa o vinzi.
Refinantarea creditelor ipotecare cu rata fixa
Daca mai ai 10 ani de platit un credit ipotecar si vrei sa-l refinantezi cu un credit cu rate mai mici, perioada de rambursare se lungeste la 30 de ani si vei plati astfel mai mult in total.
Rambursarea anticipata a creditului ipotecar
Rata la creditul ipotecar ar trebui sa fie ultimul lucru pe care sa-l achiti. De ce? Pentru ca dobanda la acest imprumut este mai mica decat la celelalte tipuri de credite. Poti sa-ti platesti anticipat creditul ipotecar doar dupa ce ti-ai achitat toate creditele cu dobanzi mari si ti-ai constituit un fond de rezerva solid.
Investitiile proaste
Lectia ultimului an arata ca investitiile la bursa sunt riscante. Asa ca nu puneti in pericol economiile pe care le-ati facut din greu si plasati-le in platirea ratelor la credite.
Consolidarea datoriei
Suna bine, nu-i asa? Sa iei un credit cu dobanzi mici pentru a le plati pe celalte cu dobanzi mari. Dar, cel mai adesea, aceasta e o solutie falsa. Asa ca uita de plata unei datorii vechi printr-una noua.
Taie serios din cheltuieli pentru a plati cat mai repede datoria veche. Daca ai un istoric bun de plata, negociaza cu creditorul. Cine stie? Poate iti reduce dobanda.