Potrivit studiului, cele mai frecvente motive invocate pentru neincheierea unei asigurari private de sanatate sunt lipsa banilor si a increderii in unitatile sanitare din Romania.
Procentul celor neincrezatori in asigurarile private de sanatate se schimba substantial in momentul in care sunt confruntati cu posibilitatea existentei/crearii spitalor private corespunzatoare sau a celor cu unitati de primiri urgente.
Astfel, o treime dintre cei intervievati se declara interesati sa isi faca o asigurare privata de sanatate daca ar exista spitale private de urgenta. In plus, 18% dintre cei care initial s-au aratat neinteresati de o astfel de asigurare, se razgandesc in momentul in care stiu ca ar exista posibilitatea crearii unor unitati de primire urgente in spitalele private. Cei mai interesati de aceasta optiune sunt tinerii (18-30 ani), rezidentii din orasele medii si mari si persoanele cu studii superioare.
„Nevoia pentru asigurarile private de sanatate este din ce in ce mai mare in Romania, de altfel asa cum se intampla oriunde in lume, insa pana de curand aceasta nevoie nu s-a putut contura din cauza lipsei unor unitati spitalicesti private, dar si a unui cadru legislativ corespunzator. Deschiderile de spitale din ultimii ani, dar si reluarea discutiilor pentru noua reforma de sanatate reprezinta factori importanti care contribuie la schimbarea acestui context”, a declarat Mihai Marcu, presedinte CA MedLife.
„De altfel, la ora actuala, noi avem deja 6 spitale private mono si pluri disciplinare in Bucuresti si in tara, iar eforturile noastre pentru investitii cresc in continuare. Momentan suntem in proces de autorizare pentru deschiderea unui nou spital, care este si primului spital privat de urgenta din Romania. Discutam de o investitie de minim 15 milioane euro, un spital care va detine 17 linii de garda, si va respecta in totalitate normele locale si internationale, si speram ca autoritatile ne vor sprijni ca sa finalizam cat mai curand acest proiect”, a adaugat Mihai Marcu.
In ceea ce priveste frecventa vizitelor la medic, studiul curent reflecta o schimbare de atitudine in comportamentul romanilor. Astfel, daca anul trecut 58% din cei chestionati au afirmat ca nu merg la controale anuale de rutina sau merg doar atunci cand au probleme, anul acesta 75% dintre romani au raspuns ca au fost cel putin o data sau de mai multe ori la medic, in ultimele 12 luni.
Cei care se prezinta cel mai rar la un consult medical sunt persoane cu varste cuprinse intre 30-44 de ani care nu au atat de des probleme medicale, precum si cele cu un venit redus. Din studiu a reiesit faptul ca cele mai preocupate de sanatatea lor sunt in special femeile, persoanele in varsta si cele din mediul urban.
Referitor la notorietatea operatorilor din sistemul medical privat, studiul IMAS arata faptul ca MedLife detine in continuare prima pozitie la categoria notorietate spontana. Astfel, la intrebarea „Care sunt furnizorii de servicii medicale private de care ati auzit?”, intrebare care este adresata celor chestionati fara variante de raspuns, MedLife a obtinut un procent de 9,6%, la nivel national. La aceasta categorie, MedLife este urmata de Regina Maria, cu o notorietate spontana de 5,1%, Medcenter cu 2,1% si Sanador cu 1,3%.
De asemenea, MedLife este cel mai cunoscut furnizor de servicii medicale la nivel de Bucuresti, avand o notorietate totala de 86%, pe locul urmator situandu-se Regina Maria cu o notorietate de 70%.
Sondajul a fost realizat in luna aprilie 2012, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane.