Companiile ce au depus ofertele sunt AVIVA Global Services, BlackRock, Credit Suisse & OTP, FINAG Holding Gmbh, Franklin Templeton Investments, ING Invest Management, Morgan Stanley si Julius Baer.
Fondul Proprietatea a primit, pana pe 1 august 2008, scrisori de intentie din partea a 28 de companii, din care una inregistrata in Romania, care si-au aratat interesul de a administra activele de aproape 4 miliarde euro ale institutiei.
Companiile interesate trebuie sa fi administrat, atat in 2006 cat si in 2007, active cu o valoare totala de peste 30 miliarde de euro, valoarea aplicandu-se atat pentru o singura societate, cat si pentru un consortiu. O alta conditie impusa solicitantilor este sa aiba asigurare de raspundere profesionala in valoare de cel putin 50 de milioane de euro.
Comisia va inainta Guvernului forma finala a contractului ce va fi incheiat cu administratorul, urmand ca Executivul sa-si mandateze reprezentantii in adunarea generala a actionarilor Fondului.
Fondul Proprietatea are un capital social de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 miliarde actiuni nominative, ordinare, cu o valoare de 1 leu fiecare. Fondul are participatii la 88 de companii romanesti, cele mai multe din sectorul energetic.
Fondul a inregistrat in primele 9 luni din 2008 un profit net de 424,8 milioane lei (117 milioane euro), in crestere cu 40% fata de intervalul similar din 2007, crestere la care au contribuit mai ales veniturile din dividende.
Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.