- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

9 din primele 10 banci ar putea oferi credite dupa norme proprii, in toamna

20 Jul, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Cele mai multe dintre bancile care se afla in Top 10 dupa total active, si sunt in asteptarea avizului Bancii Nationale a Romaniei pentru normele proprii de creditare, estimeaza ca acesta va sosi cel mai tarziu in toamna acestui an.
9 din primele 10 banci ar putea oferi credite dupa norme proprii, in toamna

Primii doi actori ai pietei, Banca Comerciala Romana si BRD-GSG au primit deja avizul pentru creditarea dupa norme proprii, la fel ca Alpha Bank, a opta banca din sistem, Volksbank, institutie clasata pe locul 10 in topul bancilor si ATEbank, pe unul din utimele locuri ale clasamentului.

Raiffeisen Bank, institutia financiara clasata pe locul 3, asteapta sa primeasca avizul BNR pentru normele proprii de creditare din luna septembrie, a declarat pentru NewsIn presedintele bancii, Steven van Groningen, intrucat banca poarta discutii cu BNR pentru introducerea unor elemente de practica internationala a creditarii si in Romania.

Oficialii Bancii Transilvania, al cincelea jucator din sistem declarau la sfarsitul lunii iunie ca normele bancii se afla in etapa finala a avizarii, iar la mijlocul aceleiasi luni, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, al saselea jucator din sistem, estima ca avizul BNR urma sa soseasca in cateva saptamani. La inceputul lunii iunie, banca centrala inapoiase dosarul cu noile norme de creditare bancii pentru a fi adaugate unele analize si statistici privind anumite categorii de clienti.

Tot la mijlocul lui iunie, Radu Ghetea, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (locul 9 in sistemul bancar dupa total active) estima ca banca va primi unda verde pentru a credita dupa normele proprii la mijlocul lunii iulie.

Singura banca din topul primelor zece care nu a estimat inca foarte clar momentul la care va primi normele este Unicredit, a patra banca din sistem. Oficialii bancii au declarat anterior ca vor depune normele proprii spre avizarea BNR abia la mijlocul lui august, principalul obiectiv al bancii fiind deocamdata obtinerea aprobarii de la BNR pentru implementarea normelor din HVB Tiriac Bank in UniCredit Tiriac Bank, dupa fuziune.

Totodata, ING Bank Romania (clasata pe locul 7), institutie ce functioneaza ca sucursala a ING NV, a relaxat zilele trecute conditiile de creditare, fara a avea insa nevoie de avizul BNR, intrucat se afla sub supravegherea bancii nationale olandeze.

Banci de calibru mai mic, clasate anul trecut in afara primelor zece pozitii din sistemul bancar estimau la randul lor ca vor primi cat de curand avizul BNR, Credit Europe Bank si Egnatia fiind doua dintre aceste institutii.

Cele cinci banci care crediteaza deja sub norme proprii controlau la finele lui 2006 mai mult de 51% din piata bancara romaneasca.

Fiecare din bancile care au pus deja pe piata noile credite raporta, dupa primele saptamani de creditare dublarea sau chiar triplarea numarului de credite acordate segmentului retail, in raport cu perioada anterioara aplicarii normelor.

Institutiile financiare care sunt inca in asteptarea avizului BNR acuzau banca centrala ca introduce distorsiuni in piata, bancile care au primit avizul avand un avantaj net in fata celorlalti.

Unii reprezentanti ai mediului bancar sunt de parere insa ca nu structura creditelor va fi cea care va face diferenta intre actorii bancari, ci felul in care acestia vor sti sa administreze riscul.

„Competitia intre bancile comerciale nu va depinde numai de costul produselor, ci si de o buna administrare a riscurilor. Intr-un top al celor mai competitive banci, primele locuri vor fi ocupate de institutiile bancare care isi administreaza cel mai bine riscul”, spus presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.