- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

A doua centrala nucleara: O miza pe cat de profitabila, pe atat de controversata

27 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Autoritatile accelereaza demersurile privind constructia celei de-a doua centrale nucleare. Locatia va fi desemnata in septembrie, iar investitia ar urma sa demareze in urmatorii 10 ani. Specialistii spun ca, pe cat este de profitabila energia nucleara, pe atat de mari sunt riscurile cu care vine "la pachet".
A doua centrala nucleara: O miza pe cat de profitabila, pe atat de controversata

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, la fel ca si predecesorul sau, Varujan Vosganian, pune mare miza pe energia nucleara. Videanu crede ca, daca vor fi construite reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si cea de-a doua centrala, peste 50% din necesarul energetic national va fi asigurat din resurse nucleare. Impreuna cu capacitatile hidroenergetice, care vor fi modernizate, si cu parcurile eoliene, Romania ar putea ajunge, astfel, in viitorii 15-20 ani sa fie independenta energetic.

O miza uriasa, un plan ambitios si de viitor, spun expertii, in contextul scaderii puternice a rezervelor de hidrocarburi, petrol si carbune la nivel international, un plan care, in opinia autoritatilor, ar putea anula dependenta Romaniei de importuri. Dincolo de avantajele majore, riscurile unor asemenea investitii sunt pe masura, cosmarul Cernobil fiind inca prezent in memoria colectiva, spun specialistii.

Recent, organizatia ecologista Greenpeace a tras un nou semnal de alarma privind aspiratiile nucleare ale Romaniei, solicitand Comisiei Europene sa declanseze o ancheta, Bucurestiul fiind acuzat de incalcarea tratatelor internationale.

[quote=organizatia ecologista Greenpeace]Reactoarele canadiene Candu 6, folosite la Cernavoda, si care ar putea fi folosite si in noua centrala nucleara, prezinta riscuri in exploatare, iar in cazul unui atac terorist sau a unui cutremur, sunt total vulnerabile[/quote]
Pentru a-si sustine punctul de vedere, expertii de la Greenpeace au trimis guvernului roman si companiei Nuclearelectrica un studiu, realizat de profesorul Gordon Thompson, directorul Institutului pentru Studierea Resurselor si Securitatii din Massachusetts.

Expertul a sustinut ca au fost identificate o serie de probleme, subliniind ca acelasi design de reactor, care nu indeplineste standardele moderne de siguranta, a determinat explozia de la Cernobil si primul accident nuclear din lume, in anul 1952, la laboratoarele Chalk River.

Totusi, autoritatile cred ca nu avem de ce sa ne temem si sunt decise sa accelereze demersurile pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si pentru realizarea noii centrale nucleare. Si asta mai cu seama ca investitiile in sectorul nuclear se amortizeaza in 10-15 ani, mult mai repede decat in orice alta forma de exploatare energetica.

[quote=Valica Gorea, fost presedinte Agentia Nucleara]Primul grup, cel mai probabil, va fi pus in functiune in 2025, iar grupul al doilea, in 2028. Cea de-a doua centrala nucleara nu va avea mai mult de doua-trei grupuri
Oficialii Nuclearelectrica au declarat ca „centrala nucleara de tip CANDU de la Cernavoda are un nivel de securitate nucleara corespunzator cerintelor actuale pe plan european si mondial, fapt confirmat in repetate randuri de experti in domeniu”.

Conducerea companiei ce gestioneaza capacitatile nucleare ale Romaniei a anuntat ca misiunile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena si Asociatiei Mondiale a Operatorilor de Centrale Nucleare au confirmat securitatea proiectului.

Centrala nucleara la Mioveni?

Dincolo de argumentele pro si contra, cert este ca demersurile privind extinderea capacitatii nucleare a Romaniei continua. Anul viitor va incepe constructia celor doua noi reactoare de la Cernavoda, iar in toamna acestui an va fi desemnata locatia celei de-a doua centrale nucleare.

Potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, una dintre locatiile posibile ar putea fi zona Mioveni, acolo unde se afla si fabrica de combustibil nuclear pentru Cernavoda, care este prognozat sa isi dubleze capacitatea de productie incepand din 2010-2011.

Videanu a precizat ca, in urma studiilor de specialitate, sunt luate in calcul, in prezent, doua locatii, refuzand insa sa precizeze care sunt acestea. Anterior, oficialii Agentiei Nucleare vorbeau de zonele Brasov, Sibiu, Arad si Cluj, Valica Gorea, fost presedinte al Agentiei Nucleare declarand ca cea mai buna locatie ar fi pe raul Olt.

[quote=Valica Gorea, fost presedinte Agentia Nucleara]Cea mai potrivita locatie pentru noua centrala nucleara ar fi intre Fagaras si Talmaciu, pe Olt[/quote]
Expertul a explicat ca „pentru a stabili cele mai bune locatii pentru centrala nucleara s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer fiind foarte importanta, si de umiditate”.

„Vrem sa demaram acest proiect mai devreme de anul 2020”, a spus, vineri, ministrul Videanu.

Expertii cred insa ca este aproape imposibil ca cea de-a doua centrala sa functioneze mai devreme de 2025, avand in vedere ca este nevoie de timp pentru alte studii, de gasirea investitorilor, de expropieri si de constructia propriu-zisa, care nu este deloc usoara.

„In primul rand, pentru gasirea locatiei, trebuie facute analize foarte clare, privind conditiile locale, geologice, de alimentare cu apa, de distanta fata de localitati”, spune directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, companie implicata in proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

„Dupa ce avem amplasamentul precis, trebuie facut un dosar si trimis la International Energy Agency (IEA), din Viena. Apoi, trebuie cautati investitori, lucru care poate dura cativa ani buni. Dupa ce sunt alesi investitorii si dupa ce se semneaza acordul pentru infiintarea companiei de proiect, aceasta noua companie se va ocupa de autorizatiile si de licentele necesare pentru centrala nucleara, etapa ce poate dura peste cinci ani”, a declarat Borotea.

Energie ieftina, pentru un viitor eco

„Energie ieftina, pentru un viitor eco pentru Romania”. Asa suna, in opinia autoritatilor, planurile pentru intervalul 2010-2025. Totul este trecut intr-o strategie energetica nationala ce pune accent pe langa dezvoltarea capacitatilor nucleare, pe extinderea retelelor de hidrocentrale, care acopera, in prezent, doar 50% din potential, si pe exploatarea resurselor alternative, de la puterea vantului, la centralele termice bazate pe biocarburanti.

Cea de-a doua centrala nucleara a Romaniei va avea, intre 2400 si 3.000 MW, in 2-3 grupuri energetice, estimeaza expertii.

„Capacitatile au fost determinate pe baza unor studii de sistem efectuate, care au aratat ca, dupa 2020, avem nevoie de aceasta putere”, a afirmat fostul director general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.

Spre comparatie, centrala de la Cernavoda are, in prezent, o putere instalata de 1400 de MW, prin cele doua reactoare, productie care ar urma sa creasca, in 2015-2016, la 2800 MW, odata cu finalizarea celorlalte doua reactoare. Lucrarile vor costa 4 miliarde de euro.

Compania care va construi reactoarele nucleare 3 si 4, EnergoNuclear, este o companie mixta formata din Nuclearelectrica, controlata de stat, prin Ministerul Economiei, in asociere cu Enel (Italia), Electrabel (GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) si ArcelorMittal Romania.

In prezent, energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei.

In prezent, la nivel european, 15 state detin reactoare nucleare, numarul acestora fiind de 145. Alte cinci centrale nucleare se afla in contructie. Pe langa Romania, se mai construiesc reactoare nucleare in Bugaria, Finlanda si Franta.

In Europa Centrala si de Est, mai ales, in tarile care depind de energia venita de la rusi, interesul pentru energia nucleara este in crestere. In ciuda amintirilor Cernobilului, aproape toate tarile foste comuniste, de la Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria si pana la micile republici baltice cauta investitori dispusi sa construiasca capacitati nucleare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci