Raportul a fost adoptat in unanimitate in cadrul celei de-a 30-a sesiuni plenare a Comitetului.
Lichtenstein, desemnata tara raportoare pentru Romania, a propus adoptarea raportului de progrese si a apreciat ca „Romania a facut un progres semnificativ si de succes in implementarea recomandarilor Grupului de Actiune Financiara Internationala privind spalarea banilor – FATF-GAFI” in acest domeniu.
Raportul de progres al Romaniei cuprinde masurile recent adoptate de institutiile nationale competente pentru a da curs recomandarilor facute in cadrul raportului de tara adoptat in iulie 2008. In acest sens, delegatia Romaniei a prezentat modificarile substantiale ale cadrului juridic si institutional in acest domeniu intreprinse in intervalul 2008-2009.
Astfel, s-au subliniat progresele legislative si institutionale inregistrate de Romania in intervalul de referinta, printre care transpunerea completa a mai multor directive.
De asemenea, au fost prezentate imbunatatirile aduse cadrului normativ intern prin ordonanta de urgenta 202 din 2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale, din perspectiva modului in care transpune Recomandarea Speciala numarul III a Grupului International de Actiune Financiara (FATF) privind blocarea fondurilor pentru prevenirea finantarii terorismului, precizeaza Ministerul de Externe.
Delegatia romana care a participat la sustinerea raportului de progres al Romaniei a fost compusa din reprezentanti ai principalelor institutii implicate, respectiv Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, care a asigurat si conducerea delegatiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Serviciul Roman de Informatii, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Romania este din anul 1999 stat membru al Comitetului de experti Moneyval din cadrul Consiliului Europei, care monitorizeaza si evalueaza masurile adoptate de statele membre in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, conform celor 40 de recomandari si 9 recomandari speciale elaborate de Grupul de Actiune Financiara privind Spalarea Banilor (FATF-GAFI).
Conform regulilor de procedura ale Comitetului Moneyval, fiecare tara este supusa unei runde de evaluare, care se finalizeaza cu adoptarea unui raport de evaluare. Ulterior, statele prezinta rapoarte de progres la un an dupa adoptarea raportului de evaluare mutuala, care se discuta in Plenara Moneyval.
In urma rapoartelor de progres, procedura continua cu actualizari de rutina periodice.
Romania a sustinut, la 22 septembrie, primul raport de progres, care se discuta la un an dupa adoptarea raportului de evaluare reciproca in cadrul celei de-a treia runde de evaluare (iulie 2008).