- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

A inceput despagubirea fostilor proprietari

10 Jul, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Primii 18 fosti proprietari expropiati abuziv de catre regimul comunist au primit, luni, actiuni Transelectrica in valoare totala de 3 milioane de lei, cu titlu de despagubire. Ei isi vor putea insa valorifica actiunile abia peste 6 luni.
A inceput despagubirea fostilor proprietari

Cei 18 fosti proprietari au ales sa primeasca actiuni la societatile de stat, la o valoare care, spun autoritatile, echivaleaza cu valoarea de piata evaluata a bunurilor confiscate.

„Avem pana acum 624 de fosti proprietari care au optat pentru despagubirea in actiuni la societatile din portofoliul Ministerului Economiei si Finantelor. Valoarea unei actiuni data drept despagubire a fost evaluata la 31,54 lei, pe baza unui cos al evolutiei pe ultimele trei luni a valorii unui titlu Transelectrica”, a declarat Razvan Purdila directorul directiei Piete de Capital din Transelectrica.

Cea mai mare despagubire acordata luni a fost de 900.000 de lei (aprox.288.000 euro). Oficialii Transelectrica se asteapta ca titlurile acordate fostilor proprietari sa reprezinte 4,09% din capitalul firmei.

„Ne asteptam sa fie in total 700 de fosti proprietari care sa opteze pentru titlurile Transelectrica. Valoarea nominala a titlurilor este de 29,9 milioane de lei (9,5 mil.euro), iar valoarea de piata este de peste 140 de milioane de lei (44,9 mil.euro)”, a mai declarat Purdila.

Actiunile Transelectrica, blocate pentru 6 luni

Fostii proprietari si-au primit titlurile in cadrul unei ceremonii organizate la Bursa de Valori Bucuresti la care a participat si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Saptamana viitoare, un alt grup de persoane care au optat sa fie despagubite prin titluri Transelectrica urmeaza sa primeasca adeverinte de actionari.

Fostii proprietari nu vor putea insa tranzactiona actiunile Transelectrica pe piata de capital decat peste 6 luni. Decizia a fost luata, spune Varujan Vosganian, pentru ca piata bursiera sa nu fie influentata.

El a mai aratat ca „intotdeauna, pe orice piata de capital, cand se aloca o suma mare de actiuni intr-un singur moment, se acorda un termen la care actiunile pot fi vandute”.

Pe de alta parte, fostii proprietari care au primit sau vor primi despagubiri in actiuni Transelectrica nu vor plati impozitul de 16% sau 1%, in functie de perioada de detinere, aplicat castigurilor pe piata de capital in cazul in care vor tranzactiona aceste titluri.

Ministrul Economiei si Finantelor crede ca despagubirile vor inviora piata de capital. „Se asteapta o vanzare masiva. Legislatia stabileste o perioada dupa care actiunile sa se poata vinde. Persoanele au asteptat doua decenii sau chiar mai mult. Termenul nu pune la indoiala calitatea despagubirii”, a spus Vosganian.

Prin acordarea actiunilor catre fostii proprietari, Transelectrica va avea circa 700 noi actionari, dupa care, spre sfarsitul anului, free-float-ul va creste spre 15%, cu diminuarea corespunzatoare a ponderii actionarului majoritar (Ministerul Economiei si Finantelor), de la 76,5%, la circa 71,5%. Statul detine 76,5% din capitalul social al companiei, restul de 13,5% fiind detinut de Fondul Proprietatea.

Actiunile companiei Transelectrica se tranzactioneaza incepand din 29 august 2006 la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Dividendele vor fi acordate din septembrie

Actionarii Fondului Proprietatea vor intra in posesia primelor dividende aferente profitului companiilor din portofoliu, pe anul trecut, in luna septembrie, a declarat Varujan Vosganian. In august va avea loc o adunare generala a actionarilor Fondului Proprietatea, iar din septembrie, actionarii vor primii dividende pentru 2006.

Dividendele, in valoare de 137,446 milioane lei (43,2 milioane euro), vor fi impartite proportional cu numarul actiunilor detinute, celor 2.433 de actionari privati ai Fondului, inregistrati la nivelul lunii iulie.

Printre cei mai importanti actionari se vor afla mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit, cu titluri in valoare de 1,08 miliarde lei (341,8 mil.euro), care vor fi transformate in actiuni la Fondul Proprietatea.

In prezent, din actiunile Fondului, doar 3,36% reprezinta pachetul detinut de mostenitori, restul de 97% fiind inca in proprietatea statului, urmand ca pe masura ce detinatorii titlurilor de despagubire vor face conversia in actiuni, pachetul detinut de stat sa se diminueze.

Dividende de 200 de mil. lei in 2007

Alexandru Paunescu, presedintele Fondului, a estimat recent ca dividendele pentru anul 2007 vor fi de peste 200 milioane lei (64,1 mil.euro), urmare a imbunatatirii rezultatelor financiare ale firmelor si restructurarii portofoliului de actiuni.

In portofoliul Proprietatea se afla, printre altele, participatii la Petrom, Transelectrica Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclaerelectrica.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a fost inregistrat ca societate pe actiuni la Registrul Comertului pe 29 decembrie 2005.

Planurile Guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, Londra sau New York.

Primele despagubiri banesti, pana la finele anului

Dincolo de situatia actionarilor, fostii proprietari care au optat pentru despagubiri banesti, isi vor primi primi banii in luna octombrie, a declarat, luni, ministrul Varujan Vosganian.

Despagubirile banesti ar urma sa ia locul actiunilor la Fondul Proprietatea, iar valoarea lor se va situa la un plafon maxim de 500.000 de lei (aprox. 150.000 de euro), platibili in doua transe anuale. Pentru sume cuprinse intre 250.000 lei si 500.000 lei va fi achitata o prima transa, de 250.000 lei, restul urmand sa fie platit in maxim un an.

Banii necesari despagubirilor, circa 20 milioane de euro, vor proveni din sumele incasate din vanzarea actiunilor pe care Ministerul Economiei si Finantelor le detine la Fond, precum si din dividendele aferente participatiilor, iar in completare vor putea fi alocate sume de la bugetul de stat si/sau Fondul National de Dezvoltare.

Titlurile de despagubire vor putea fi valorificate in termen de trei ani de la data emiterii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună