O astfel de obligativitate nu ar fi in favoarea participantilor la sistemul de pensii private, considera acestia.
Analistii financiari ofera astfel o replica opiniilor facute publice in ultimul timp, care sugereaza faptul ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar trebui sa garanteze an de an un randament minim egal cu inflatia.
In opinia analistilor citati, o astfel de garantie va duce la un comportament extrem de conservator din partea fondurilor de pensii, facindu-le sa evite o serie intreaga de investitii care pe termen lung ar aduce randamente mai mari.
„Analiza statistica arata ca investitiile care pe termen lung au dat randamentele cele mai bune sunt cele care, pe termen scurt, au fost cele mai volatile, deci cu alte cuvinte, cele care pe termen scurt, temporar, ar putea furniza randamente sub rata inflatiei”, se mentioneazain comunicatul AAFBR.
Pe de alta aprte, subliniaza analistii, in momentul de fata nu exista instrumente financiare care sa poate fi achizitionate si care sa garanteze depasirea inflatiei, nici chiar titlurile de stat.
In plus, reprezentantii organizatiei considera ca nu este corect ca apetitul de risc investitional al initiatorilor acestui proiect sa fie impus cu forta tuturor participantilor la sistemul obligatoriu de pensii private. In acest sens, ei sugereaza ca, pentru investitorii in pensii private care au un apetit scazut petru risc, oferta actuata de fonduri ar trebui completata cu fonduri de pensii cu risc scazut sau cu garantii (permise, insa nu impuse).
Membrii AAFBR au atras totodata atentia ca furnizarea unor garantii suplimentare va necesita contributii de capital suplimentare din partea administratorilor, in conditiile in care comisioanele pe care acestia le primesc sunt printre cele mai mici din Europa, fiind plafonate prin lege.