Acest aspect se datoreaza faptului ca preturile de vanzare ale apartamentelor vechi, segmentul de piata cel mai tranzactionat, nu sunt purtatoare de TVA.
„Cresterea cu 5% a TVA-ului nu are impact nici asupra preturilor imobilelor noi. TVA-ul aplicat asupra acestora a ramas neschimbat, la valoarea de 5%. Sunt foarte rare situatiile in care apartamentele noi se incadreaza la 24%, dar numai pentru ansambluri foarte scumpe si putin tranzactionate”, au spus oficialii ABI.
Nici pentru inchirierea unei proprietati de catre o persoana fizica nu se percepe TVA.
„Majorarea TVA-ului nu are un impact direct asupra preturilor de pe aceasta piata. Cu toate acestea este de asteptat ca, o parte dintre proprietari sa acuze situatia economica actuala ca motiv de crestere a preturilor. Aceasta crestere ar fi abuziva si nemotivata”, au mai spus brokerii.
ABI estimeaza ca numarul ofertelor imobiliare va creste in urmatoarea perioada, atat pe piata inchirierilor cat si pe piata vanzarilor, ca rezultat al intrarii in vigoare a taxei de solidaritate pe cladiri. O parte dintre proprietarii ce detin o a doua proprietate nelocuita, vor incerca fie sa o inchirieze, in ideea amortizarii costurilor cu taxele, fie sa o vanda.
„Majorararea TVA va afecta piata imobiliara doar in mod indirect, prin scaderea nivelului veniturilor populatiei, dar nu are motive sa genereze blocajul pietei”, au mentionat membrii ABI.
Dragos Vilceanu, presedintele ABI, este de parere ca vom asista foarte curand la o revenire a pietei imobiliare din punct de vedere al numarului de tranzactii. Cei care trebuie sa vanda vor vinde la orice pret, iar cei care au nevoie sa cumpere vor profita de conditiile avantajoase de pe piata bancara actuala si nu-si vor permite sa astepte sa se inaspreasca conditiile de creditare.
In primele cinci luni au avut loc aproape 1,5 mil. operatiuni cadastrale cu aproape 20% mai multe decat in 2009, deci se poate spune ca piata incepe sa-si revina.
Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) este o organizatie non-guvernamentala.