ABN Amro si actionarii sai se vor asigura ca dupa separare, fiecare banca sa aiba suficient capital si o situatie adecvata a lichiditatilor.
Ministerul Finantelor din Olanda a indicat, recent, ca nu poate garanta ca ABN Amro si Fortis Bank, banca de asemenea nationalizata, nu vor avea nevoie de mai mult ajutor de la stat. Autoritatile au avertizat, anterior, ca o eventuala separare a activelor detinute de stat la ABN Amro de cele ale RBS poate provoca bancii olandeze un deficit de capital.
Intocmirea documentatiei reprezinta primul pas in procesul de separare. Banca centrala a Olandei va trebui sa aprobe, formal, operatiunea, a declarat un purtator de cuvant al ABN Amro.
Institutia de credit a fost nationalizata in luna octombrie a anului trecut, cand guvernul olandez a preluat activele detinute pe plan local de grupul financiar Fortis, pentru a evita un faliment cauzat de criza de incredere din piata.
ABN Amro a fost achizitionata, cu un an inainte, de un grup de companii printre care Fortis, RBS si banca spaniola Santander. Dupa nationalizarea Fortis, unele active cumparate atunci de RBS au ramas inca integrate in ABN Amro.
Dupa incheierea transferului, guvernul olandez intentioneaza sa combine ABN si Fortis Bank Olanda intr-o noua institutie financiara, denumita ABN Amro Bank NV, care va fi privatizata incepand din anul 2011.
Banca olandeza a anuntat in luna august ca transferul activelor catre RBS, al carui actionar majoritar este guvernul de la Londra, decurge conform programului prestabilit si va fi finalizat pana finele acestui an.
Odata cu preluarea activelor ABN Amro, RBS a obtinut si operatiunile bancare din Romania ale companiei olandeze.