In acelasi timp, salariatul va castiga la venitul sau net 2,3% (salariu net + beneficiu) daca accepta o pensie facultativa in locul unui bonus in cash.
„Comparativ cu oferirea unei prime (bonus in ‘cash’) sau a unei majorari salariale, o contributie platita de firma la un fond de pensii facultative (in beneficiul unui salariat) este cu 5% mai eficienta din punct de vedere al obligatiilor suplimentare de plata ale angajatorului (contributii in sarcina angajatorului)”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), citat de Mediafax.
Cifrele de mai sus sunt rezultatul unei simulari care a luat in calcul o societate cu 100 de salariati, in care salariul mediu este de 2.000 lei brut, costurile de personal reprezinta 33% din cheltuielile totale ale companiei, iar rata bruta de profit este de circa 7%.
Prin adoptarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, de la 1 ianuarie 2011, sumele virate catre fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale, in limitele de deductibilitate stabilite de legislatie.
In acest context, potrivit APAPR, pensiile facultative reprezinta cel mai atractiv beneficiu extra-salarial care poate fi acordat de companii propriilor angajati, avand cel mai favorabil regim fiscal.
Potrivit legislatiei, contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative sunt deductibile, in limita a 400 de euro/an (circa 142 de lei/luna), la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contributiile de asigurarile sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator) si contributia de accidente de munca si boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
La finele anului 2010, la fondurile de pensii facultative contribuiau de 221.600 de persoane. In 55% dintre cazuri, contributia este suportata exclusiv de angajator, care ofera pensia facultativa ca parte a pachetului de beneficii salariale.
In 33% dintre cazuri, participantii individuali isi achita singuri contributia, iar in 12% dintre cazuri contributia este mixta (angajator+angajat).
Deducerea fiscala se acorda in aceeasi masura (400 de euro/an) atat pentru companie, cat si pentru angajat, astfel ca in situatia contributiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulata de 800 de euro/an, de la impozit si contributiile descrise anterior, se mai spune in comunicat.
„Estimam ca extinderea deductibilitatii fiscale de la 1 ianuarie va majora interesul companiilor pentru a oferi beneficii salariatilor sub forma unei contributii la un fond de pensii facultative, mai ales odata cu asteptata revenire a economiei si pietei muncii din a doua jumatate a acestui an”, a declarat sresedintele APAPR, Crinu Andanut.
El a adaugat ca, pe langa un regim fiscal foarte atractiv, pensiile facultative sunt un beneficiu eficient si in vederea motivarii, stimularii si retentiei fortei de munca, intrucat creaza o relatie de incredere pe termen lung intre companie si salariat.
Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007.
Pe aceasta piata activeaza 13 fonduri de pensii, ale caror active active nete au atins 328 milioane de lei la finele anului 2010.