- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Acordul de finantare: UE da banii, FMI ii numara, pe ce ii cheltuim?

10 Mar, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Romania are nevoie de un acord de finantare, in contextul crizei, a declarat luni presedintele Traian Basescu, precizand ca UE ar urma sa aloce banii, iar expertii FMI sa monitorizeze felul cum vor fi cheltuiti.
Acordul de finantare: UE da banii, FMI ii numara, pe ce ii cheltuim?

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va veni saptamana aceasta la Bucuresti, pentru a incepe discutiile cu Guvernul si banca centrala, a anuntat, luni seara, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Dincolo de accesarea fondurilor, specialistii se intreaba pe ce va cheltui Romania banii obtinuti de la institutiile internationale.

Suma pe care o va accesa Romania ramane inca o necunoscuta, la fel ca si destinatia pe care o vor lua aceste fonduri, spun analistii economici si oamenii de afaceri.

„Pe ce vor fi cheltuiti acesti bani, indiferent de suma, ramane o enigma pentru noi, pentru mediul de afaceri. Pana acum, s-a vorbit de 10 miliarde ce vor fi investiti in infrastructura. Suntem in luna martie si nu s-a miscat niciun deget „, a aratat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Nici membrii coalitiei guvernamentale PDL-PSD nu au inteles prea bine pe ce vom cheltui banii de la Comisia Europeana, monitorizati de FMI.

Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat ca dincolo de mesajele pro-reforma lansate de Basescu, discursul sustinut in fata Parlamentului nu a adus nimic nou in ceea ce priveste masurile anti-criza.

„Lipseste in continuare un plan anti-criza coerent, care sa aiba rezultate”, a spus Geoana, recunoscand faptul ca exista probleme in coalitie, legate de constructia unui pachet de masuri care sa se concretizeze cat mai repede.

Geoana a declarat ca „Traian Basescu a incercat sa fuga de cartoful fierbinte numit acordul cu FMI”, intrebandu-se daca nu cumva „centura de siguranta propusa de presedinte, sa fie in fapt o centura de castitate”, in conditiile in care nu avem planuri concrete pe baza carora sa cheltuim banii de la CE.

„Un acord cu FMI va fi un certificat de incapacitate pentru actualul guvern”, a declarat fostul premier, Calin Popescu Tariceanu.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar a declarat, pe de alta parte, ca dincolo de mesajul aspirational al presedintelui, pana acum s-au luat mai mult masuri gresite, iar cresterea CAS-ului este una dintre ele.

[quote=Bogdan Baltazar]Va fi foarte greu de scos incompetentii din administratie[/quote]

„Intentiile sunt, ca de fiecare data, admirabile. Ramane insa sa trecem de la declaratii la fapte, ceea ce e mai greu”, a spus Baltazar.

„Pana acum nu vedem decat ca guvernul se preocupa cu cresterea fiscalitatii care este o masura fundamental gresita in conditii de criza. E nevoie, mai mult ca oricand, sa lasi firmele sa respire, sa le oferi posibilitatea de a face productie, iar oamenii sa consume”, a adaugat consultantul financiar.

Specialistii spun ca in momentul in care FMI va veni in Romania, va impune o restrictionare dura a cheltuielilor publice. Iar acest lucru va insemna inclusiv anularea privilegiilor salariale, a bugetelor alocate pe criterii electorale, a afacerilor de partid. Este pregatit Guvernul pentru un asemenea control?

Mircea Geoana spera ca apelul la responsabilitate si unitate lansat de presedinte sa aiba succes, iar acordul cu FMI sa fie dus la bun sfarsit. El aminteste insa de faptul ca pana acum, in cei 40 de ani de existenta a relatiilor Romaniei cu FMI, din 10 acorduri, doar 2 s-au incheiat cu succes, din care unul pe vremea comunistilor.

„Avem, intr-un fel, un avantaj cu aceasta criza”, a declarat Bogdan Baltazar, aratandu-se convins ca „administratia e mai usor de restructurat in conditii de criza, decat in situatii normale”.

In legatura cu vizita delegatiei FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca „este vorba de un parteneriat institutional, in care vor fi angrenate, pe langa FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana”.

El a mai spus ca „mesajul principal transmis de presedintele Basescu este clar: in momentul de fata, exista perspective negative privind evolutia crizei economice la nivel mondial, iar Romania va fi in mod cert afectata”.

Tansescu crede ca „accesarea unui imprumut extern este absolut necesara pentru a trece peste acest hop”.

Urmărește Daily Business pe Google News