Pana in prezent, 3.457 de persoane au devenit actionari ai Fondului, valoarea actiunilor reprezentand peste 3,45% din capitalul social al Fondului Proprietatea. Plata dividendelor catre actionari se va face prin unitatile Casei de Economii si Consemnatiuni, cu care Fondul a semnat un contract. Valoarea totoala a dividendelor platite actionarilor se ridica la circa 36 milioane de lei.
Printre cei mai importanti actionari se vor afla mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit, cu titluri in valoare totala de 1,08 miliarde lei (341,8 mil.euro), care vor fi transformate in actiuni la Fondul Proprietatea.
Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).
In prezent, aproximativ 97% din capitalul Fondului Proprietatea se afla la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist.
Planurile Guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.
Primele despagubiri banesti, pana la finele anului
Dincolo de situatia actionarilor, fostii proprietari care au optat pentru despagubiri banesti isi vor primi primi banii in luna octombrie, a declarat, recent, ministrul Varujan Vosganian.
Despagubirile banesti ar urma sa ia locul actiunilor la Fondul Proprietatea, iar valoarea lor se va situa la un plafon maxim de 500.000 de lei (aprox. 150.000 de euro), platibili in doua transe anuale. Pentru sume cuprinse intre 250.000 lei si 500.000 lei va fi achitata o prima transa, de 250.000 lei, restul urmand sa fie platit in maxim un an.
Banii necesari despagubirilor, circa 20 milioane de euro, vor proveni din sumele incasate din vanzarea actiunilor pe care Ministerul Economiei si Finantelor le detine la Fond, precum si din dividendele aferente participatiilor, iar in completare vor putea fi alocate sume de la bugetul de stat si/sau Fondul National de Dezvoltare.
Titlurile de despagubire vor putea fi valorificate in termen de trei ani de la data emiterii.