Reprezentantii PCC considera ca Oltchim MBO a fost creata pornind de la interesul privat al managementului de a cumpara si controla Petrochemicals Arges, principalul furnizor de materii prime al Oltchim, detinut de Petrom.
Constantin Roibu a declarat pentru DailyBusiness.ro ca nu considera ca se afla in conflict de interese prin infiintarea acestui vehicul investitional, insa nu a dat alte detalii.
[quote=Reprezentantii PCC]Managementul Oltchim a constituit o companie separata in care Oltchim SA nu este actionar[/quote]
Oficialii PCC au mentionat ca, potrivit regulilor eticii manageriale, managementul Oltchim este intr-un conflict de interese intre pozitiile profesionale in cadrul Oltchim si interesul lor de a fi investitori privati.
La inceputul lunii iulie a acestui an, Constantin Roibu impreuna cu alti sapte oficiali romani ai Oltchim au pus bazele societatii Oltchim MBO, cu un capital social de 100.000 lei.
Roibu detine 86% din actiunile acestei companii, in vreme ce restul reprezentantilor Oltchim au cate 2% din actiuni fiecare, potrivit datelor de la Registrul Comertului.
In aprilie 2008, Roibu anunta ca Oltchim intentioneaza sa cumpere Petrochemicals Arges si ca managementul lucreaza in interesul companiei, al salariatilor si al statului roman.
„Cu toate acestea, managementul Oltchim a constituit o companie separata in care Oltchim SA nu este actionar”, au precizat reprezentantii PCC.
Ei au aratat ca este normal ca Oltchim insasi sa fie orientata pe achizitia diviziei petrochimice a Arpechim (Petrochemicals Arges), deoarece aceasta companie este sursa principala de materii prime folosite pentru sustinerea activitatii.
„In timp ce situatia financiara a Oltchim s-a deteriorat continuu in ultimii ani si in prezent Oltchim se afla in pericol de a intra in faliment, managementul Oltchim nu face niciun pas in directia restructurarii companiei, a achizitiei de materii prime de baza si a dezvoltarii companiei”, au mai spus reprezentantii principalului actionar minoritar al combinatului valcean.
„In acelasi timp, Roibu si echipa manageriala, prin infiintarea unei companii separate si 100% private, dezvaluie ca prin folosirea resurselor Oltchim, a numelui companiei si a know how-ului, sunt orientati nicidecum spre binele celor aproape 4.400 de angajati ai Oltchim, ci spre interesul privat al celor 8 persoane”, au conchis oficialii PCC.
Petrochemicals Arges a fost infiintata in iunie 2007, dupa ce Petrom, care detine compania, a decis sa separe componenta petrochimica de activitatile de rafinare de la Arpechim Pitesti.
Contactat de catre DailyBusiness.ro, directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, nu a facut comentarii despre negocierile care au loc pentru vanzarea Petrochemicals Arges.
Combinatul chimic Oltchim Rm. Valcea a inregistrat pierderi de 5 mil. euro in S1, dupa profitul de circa 3 mil. euro, raportat in aceeasi perioada a anului trecut, a spus miercuri pentru DailyBusiness.ro Constantin Roibu, directorul general al companiei.
Actiunile Oltchim (OLT) au inchis sedinta bursiera de marti, 12 august, la pretul de 0,655 lei/actiune, ceea ce ofera companiei o capitalizare de 216,8 milioane lei (60,95 milioane euro).
Oltchim este controlata de stat, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 53,26% din actiuni. Printre actionarii minoritari se regasesc compania germana PCC SE, cu o participatie de 12,9% si SIF Oltenia, cu 6,8%.
Ce spune legea
Cosmin Cristian Vasile, partener al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca in Romania nu exista o interdictie legala prin care un angajat al unei societati sa detina actiuni la o alta companie, cu care aceasta are relatii comerciale.
„Acest fapt in sine nu este neaparat nelegal. Depinde foarte mult de eventualele clauze pe care acei angajati le-au semnat cu societatea, de actul constitutiv al societatii si de regulamentul de ordine interioara”, a explicat Vasile.
El a adaugat ca simpla existenta a relatiei contractuale intre astfel de firme nu reprezinta o infractiune, dar ca se poate transforma in caz penal daca se dovedeste ca, prin modul concret in care s-a desfasurat aceasta relatie, una dintre parti a fost dezavantajata in favoarea alteia.
„Trebuie vazut daca contractul este incheiat cu respectarea conditiilor legale si nu este pagubos pentru una dintre parti”, a conchis reprezentantul Zamfirescu Racoti Predoiu.
Resurse suplimentare:
– Directorii Oltchim si-au fãcut vehicul de investitii pentru combinat, articol publicat in Saptamana Financiara