- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Actiunile Proprietatea, o posibila \”cuponiada\” de sute de milioane de euro

29 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Tranzactiile cu actiunile Proprietatea, inainte de listarea fondului la bursa, s-ar putea transforma intr-o noua cuponiada, in care interesele vanzatorilor si cumparatorilor vor forma o noua piata, cu o miza de cateva sute de milioane de euro, estimeaza, pentru DailyBusiness, specialistii din piata.
Actiunile Proprietatea, o posibila \cuponiada\ de sute de milioane de euro

Cum majoritatea actionarilor persoane fizice sunt persoane in varsta, dispuse sa vanda, multe dintre actiunile Proprietatea vor fi tranzactionate la sume de cateva ori mai mici decat valoarea reala a acestora.

Actionarii sunt persoane sau urmasi ai unor persoane care au fost deposedate abuziv de proprietati de catre regimul comunist. Ei primesc, ca despagubire, proportional cu valoarea bunurilor detinute anterior, titluri din fondul Proprietatea.

3.028 de persoane fizice au devenit pana acum actionari ai Fondului Proprietatea. Valoarea actiunilor lor reprezinta 11,26% din capitalul social, evaluat initial la 14,24 miliarde lei (aproape 4,37 miliarde euro), adica circa 480 mil. euro, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu. Capitalul Fondului este asigurat printr-un portofoliu de participatii la diferite companii de stat sau privatizate, precum si din venituri din privatizari.

Incepand de luni, actionarii pot sa isi vanda participatiile la Fond pe piata libera, conform Legii societatilor comerciale. La numai o zi distanta de la lansare, au aparut deja speculatorii, dispusi sa plateasca intre 0,2 si 0,5 lei/actiune, in timp ce vanzatorii cer pe forumul Fondului Proprietatea un pret de 2-3 lei pe actiune. Care este de fapt pretul real al actiunilor?

„Pretul este dictat de piata, care decide singura cotatia actiunilor”, a spus pentru DailyBusiness Alexandru Paunescu, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea. „Chiar daca nu este o piata reglementata, pretul actiunilor este dictat tot de cerere si oferta. Cesiunea se face exact ca si in cazul societatilor comerciale inchise, care nu sunt implicate pe o piata reglementata, ceea ce in esenta simplifica modalitatile de cesionare a acestor actiuni. Cum ati vazut si pe forumul site-ului Proprietatea, a inceput sa apara cererea, iar oferta si-a spus cuvantul. Restul sta la latitudinea celor implicati, daca sa tranzactioneze sau nu”, a mai spus Paunescu.

In opinia sa, faptul ca Depozitarul Central a incheiat toate operatiunile privind inregistrarea actionarilor reprezinta un pas inainte.

„Actionarii si-au primit actiunile. Ei pot astepta acum ca Fondul sa fie listat la bursa sau pot sa le vanda pe piata libera. Din punct de vedere al libertatii de actiune, acum pot face ceea ce doresc cu titlurile pe care le detin”, a mai spus Paunescu.

Actiunile Proprietatea, o piata de minim 6-7 miliarde de euro

Paunescu estimeaza ca valoarea Fondului Proprietatea, in momentul de fata, este de 6-7 miliarde de euro, fata de estimarea initiala de 4,37 miliarde de euro. O evaluare oficiala urmeaza a fi realizata de firmele de consultanta PricewaterhouseCoopers si Darian Rom Suisse Cluj-Napoca, ce au castigat licitatia organizata la inceputul anului si vor evalua 76 de companii din portofoliul Fondului. In perioada imediat urmatoare, institutia va organiza o noua licitatie, pentru alegerea consultantului in cazul celorlalte 12 societati la care Fondul este actionar.

„Nu este nevoie de o evaluare suplimentara pentru a ne da seama de potentialul acestor actiuni. Cei care vor decide sa vanda sau sa cumpere, cu siguranta sunt constienti de valoarea titlurilor Proprietatea, asa ca ma astept ca actiunile sa fie tranzactionate la preturi peste valoarea nominala”, a mai spus Paunescu.

Nicolae Ivan, fostul presedinte al Fondului Proprietatea, estimeaza ca valoarea actiunilor va fi cunoscuta cel mai devreme in 2-3 saptamani.

„In urmatoarele saptamani vom afla valoarea reala a actiunilor. Pleaca de la 1 leu, dar nu cred ca va fi cineva dispus sa vanda sub acest pret”, a declarat, pentru DailyBusiness, Nicolae Ivan. „Actiunile Proprietatea sunt foarte valoroase, in perspectiva, avand in vedere mixul de participatii al fondului la unele dintre cele mai importante societati din economia romaneasca. Vor vinde rapid dar cei care au mare nevoie de bani, in special batranii, si ma astept sa existe tranzactii si sub pretul pietei”, a adaugat Ivan.

Speculatorii, pe urmele noii „cuponiade”

Piata a inceput deja sa genereze oferte de vanzare-cumparare. Specialistii spun ca este vorba de speculatori, care vor sa cumpere la minimul posibil, profitand de faptul ca nu exista informatii privind valoarea reala a actiunilor.

„Transformarea titlurilor la Fondul Proprietatea in actiuni la purtator va legifera o piata la negru pentru vanzarea participatiilor, in detrimentul pietei de capital”, au precizat anterior reprezentantii asociatiilor de proprietari.

Marius Murgu, vicepresedintele Forumului Civic, una dintre asociatiile care ii reprezinta pe proprietari, avertizeaza ca in acest fel „apare o piata paralela, ceea ce este impotriva legilor pietei de capital”.

Potrivit asociatiilor de proprietari, cei care cumpara in prezent participatii la Fondul Proprietatea de la despagubiti sunt interesati numai de achizitionarea pachetelor mari, a caror contravaloare nominala depaseste echivalentul unui milion de euro.

Corin Trandafir, avocatul familiilor Malaxa si Auschnit, considera ca, pentru actionari, pericolul este real, dar ca depinde de fiecare cum va rezista tentatiei de a vinde.

„Din punctul nostru de vedere, noi nu vom vinde. Asteptam listarea la bursa si apoi vom lua deciziile cele mai bune. Pentru cei care vor sa vanda acum, sfatul meu este sa fie foarte atenti la cerere si sa constientizeze in mod real valoarea titlurilor pe care le detin. Pana in decembrie sau ianuarie 2009, cand va fi listat fondul la bursa, nu mai este mult timp, asa ca trebuie sa analizeze in mod constient avantajele si dezavantajele unei vanzari in acest interval ramas pana atunci”, a declarat Trandafir, pentru DailyBusiness.

Familiile Malaxa si Auschnit, pe care avocatul le reprezinta, detin in total un pachet de 7% din actiunile Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea, pe drumul spre BVB

Dincolo de debutul actiunilor Proprietatea in piata libera, conducerea Fondului continua programul de pregatire a listarii actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Zilele trecute au fost desemnati evaluatorii activelor fondului, iar vineri s-a incheiat termenul pana la care firmele interesate puteau depune ofertele pentru operatiunile de consultanta.

Potrivit lui Emanoil Negut, presedintele Fondului Proprietatea, cel mai optimist termen pentru listarea Fondului este decembrie 2008, iar cel realist este „undeva la inceputul lui 2009”, daca va exista sprijin total de la toate institutiile implicate in listare.

Fondul Proprietatea a fost inregistrat la Registrul Comertului ca societate pe actiuni, la data de 29 decembrie 2005. In prezent, institutia are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar si-ar putea mari participatia la unele din aceste firme.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

Planurile Guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la BVB si la o bursa internationala, din Londra sau New York.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi la restaurant
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi ...
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. Sumele care au șocat
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. ...
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...