- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Activele fondurilor de pensii private de la nivel global au depasit nivelul anterior crizei

09 Feb, 15:40 • Redactia DailyBusiness
Activele fondurilor de pensii private din cele mai mari 13 piete de profil au atins la finalul anului 2010 suma de 26.500 miliarde de dolari americani, adica 76% din produsul intern brut cumulat al statelor respective, potrivit studiului anual Global Pension Asset Study 2011, realizat de compania de consultanta Towers Watson.
Activele fondurilor de pensii private de la nivel global au depasit nivelul anterior crizei

Nivelul este superior celui de circa 25.000 de miliarde de dolari atins la finalul anului 2007, astfel ca valoarea activelor fondurilor de pensii a depasit-o in prezent pe cea consemnata anterior crizei economico-financiare internationale, noteaza raportul, citat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Cele 13 piete de pensii private analizate de Towers Watson, cele mai reprezentantive din lume, cumuleaza peste 85% din valoarea totala a activelor fondurilor de pensii private de la nivel global.

Acest proces de revenire a avut loc dupa ce atat economia mondiala, cat si pietele financiare si implicit activele fondurilor de pensii private la nivel global au avut de suferit in 2008-2009 de pe urma crizei.

Tarile incluse in raport sunt: Australia, Brazilia, Canada, Franta, Germania, Hong-Kong, Irlanda, Japonia, Olanda, Africa de Sud, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

In timp ce pietele mature de pensii private au suferit de pe urma crizei in 2008-2009 si au recuperat in 2009-2010, sistemul de pensii private din Romania nu a cunoscut niciun fel de contractie, atat datorita startului tarziu al pietei (in contextul turbulentelor imediat anterioare crizei), cat si datorita caracterului prudent al administrarii fondurilor de pensii.

Astfel, in ultimii trei ani, pe fondul cresterii sustinute a activelor nete administrate, fondurile de pensii private din Romania au inregistrat randamente investitionale pozitive, de circa 15% pe an (pensiile obligatorii, Pilonul II), respectiv peste 10% pe an (pensiile facultative, Pilonul III).

Ponderea pensiilor private in PIB

La nivelul celor mai dezvoltate 13 state la acest capitol, activele fondurilor de pensii private reprezentau la finele anului 2010 aproximativ 76% din PIB, fata de 71% in 2009, 78% in 2007 si 72% in 2000.
[img=1178][/img]
Cele mai avasate state din acest punct de vedere raman Olanda (unde pensiile private reprezentau 134% din PIB in 2010), Elvetia (126% din PIB), Statele Unite ale Americii (104% din PIB), Australia (103% din PIB) si Marea Britanie (101% din PIB). Cea mai mica reprezentare a pensiilor private in PIB o are Franta, cu doar 6%.

Spre comparatie, activele fondurilor de pensii private reprezinta in Romania sub 1% din PIB, prag pe care il vor depasi abia in cursul anului 2011.

Raportul DC / DB la nivel global

Fondurile de pensii private care functioneaza in regim de „contributii definite” (DC) si-au majorat ponderea la 44% din activele totale la nivel global, comparativ cu 42% in 2009, 40% in 2005 si 35% in 2000.

Astfel, fondurile DC au castigat tot mai mult teren in fata fondurilor cu „beneficii definite” (DB) in ultimii ani, criza dovedind o viabilitate superioara a fondurilor de pensii DC, atat in termeni de costuri, cat si de eficienta, grad de complexitate si de suportabilitate pentru contributori, fata de fondurile DB.

Intre cele mai dezvoltate state, fondurile DC au ajuns majoritare ca importanta in Australia (81% din total, fata de 19% fonduri DB), Elvetia (60%) si Statele Unite ale Americii (57%). Aceste evolutii marcheaza un trend clar de la DB catre DC, despre care specialistii estimeaza ca va continua si in anii urmatori.

Din acest punct de vedere, Romania se afla deja incadrata in trendul global: sistemul de pensii private din tara noastra functioneaza dupa modelul contributiilor definite, la fel ca si cele din restul statelor Europei Centrale si de Est.

Investitiile fondurilor de pensii private

In cursul anului 2010, fondurile de pensii din statele analizate si-au redus expunerea pe pietele globale de actiuni de la 54,4% in 2009 la 47%, nivel similar celui de 48% din anul 2008.
[img=1179][/img]
In schimb, a crescut alocarea in obligatiuni (de la 27% in 2009 la 33% in 2010) si in investitii alternative (de la 17% la 19%). Expunerea pe clase de active a fondurilor de pensii din diferite state variaza semnificativ, in functie de legislatie, practica istorica si cultura investitionala specifica fiecarei tari.

Daca in Marea Britanie si Statele Unite intalnim cea mai mare expunere medie pe actiuni (peste 50% din totalul activelor fondurilor de pensii), in state precum Japonia, Olanda si Elvetia predomina investitiile in obligatiuni si alte instrumente asemanatoare. Tot in cazul actiunilor se observa, in ultimii 10 ani, un tot mai ridicat grad de diversificare geografica a investitiilor, cu reducerea expunerii pe piata interna.

In Romania, investitiile fondurilor de pensii private sunt semnificativ mai prudente decat in statele analizate, gradul de risc fiind mult mai redus. Ponderea actiuni – obligatiuni – depozite in investitiile fondurilor de pensii este in Romania de circa 13% – 80% – 7%, reflectand o orientare mai degraba conservatoare a plasamentelor.

„Comparand concluziile acestui studiu global cu realitatea romaneasca putem trage doua concluzii. Prima, la nivel cantitativ, este ca Romania se plaseaza cu ani-lumina in urma tarilor dezvoltate, unde sistemele de pensii private sunt mature si functioneaza, in unele cazuri, de mai bine de 100-140 de ani. Ponderea activelor fondurilor de pensii private in PIB este un indicator foarte relevant de civilizatie si, evident, Romania are mult de recuperat fata de Vestul dezvoltat. Acest fapt necesita o modificare fundamentala de mentalitate atat la nivelul politicului, cat si la nivel individual, al fiecarui salariat de azi si pensionar de maine”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele studiului.

„A doua concluzie este calitativa si mai degraba pozitiva: sistemul de pensii private din tara noastra este deja aliniat la cele mai noi tendinte globale, beneficiind de experienta si cele mai bune practici internationale in materie, astfel ca exista totusi motive de speranta pentru viitor”, a adaugat Crinu Andanut.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David i-a luat funcția
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David ...
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine