Pe de alta parte, Guvernul a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, potrivit noului program de convergenta.
Termenul estimat pentru intrarea Romaniei in ERM-II a fost introdus in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document obtinut de Mediafax si pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene.
In document nu mai este insa mentinut si angajamentul asumat distinct in perioada anterioara, de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.
In documentul precedent, elaborat de Guvern in primavara anului trecut, se aprecia ca, avand in vedere necesitatea implementarii unor reforme structurale suplimentare care sa duca la cresterea flexibilitatii economiei romanesti si a capacitatii acesteia de a face fata socurilor asimetrice, moneda nationala nu va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM-II) „mai devreme de 2012”, iar pentru moneda euro era stabilit in mod distinct ca va fi adoptata la 1 ianuarie 2015.
In proiectul noului program de convergenta sunt mentinute aceleasi argumente de continuare a reformei, dar se estimeaza doar ca intrarea in ERM-II se va produce „in perspectiva anilor 2013-2014”, fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro.
„Avand in vedere necesitatea continuarii reformelor structurale menite sa creasca flexibilitatea economiei romanesti si capacitatea acesteia de a face fata eventualelor socuri asimetrice, se apreciaza ca moneda nationala va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM II) in perspectiva anilor 2013-2014. Aceasta apreciere are in vedere si necesitatea indeplinirii sustenabile ex-ante a criteriilor de la Maastricht, inclusiv prin intermediul consolidarii fiscale durabile, care sa conduca la maximizarea probabilitatii ca Romania sa-si limiteze la cei doi ani obligatorii durata participarii la mecanismul ratelor de schimb II. Se considera ca atat perioada anterioara intrarii in ERM II, cat si cea a participarii in acest mecanism vor reprezenta etape importante ale procesului de convergenta nominala si reala a economiei romanesti, ce este prognozat a se relua ulterior incheierii perioadei de contractie economica substantiala”, se arata in document.
Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.