Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis joi aprobarea normelor privind investitiile fondurilor de pensii private.
Astfel, administratorii de pensii pot investi maxim 70% in titluri de stat, cu scadenta mai mare de 1 an, si cel mult 50% in titluri de stat, cu scadenta mai mica de 1 an.
Normele vin in completarea reglementarilor stipulate in legile de baza ale sistemului de pensii private, cu reguli suplimentare referitoare la limitele in care pot fi efectuate investitii de catre administratorii de pensii private.
Totodata, 50% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.
In vederea diminuarii riscului investitiilor, prin dispersia acestuia si diversificarea larga a portofoliului de investitii, CSSPP a permis, prin normele adoptate, introducerea de noi tipuri de plasamente in care pot fi investite activele fondurilor de pensii.
Astfel, in sistemul Pilonului II, maxim 2% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in instrumente private equity la companii din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in timp ce in sistemul Pilonului III, limita maxima stipulata este de 5%.
De asemenea, in sistemul Pilonului II, maxim 3% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in marfuri si derivate pe marfuri precum: titei si derivati ai acestuia, bumbac, cafea, grau, cupru, aluminiu, zinc, metale pretioase, tranzactionate pe burse reglementate si specializate din Uniunea Europeana si SUA.
Limita maxima pentru acelasi tip de plasamente in sistemul Pilonului III este de 5%.
Potrivit prevederilor normelor adoptate, administratorii pot proteja portofoliul de investitii al fondului de pensii administrat privat impotriva riscului valutar si al riscului de dobanda, prin instrumente financiare specifice.