„O prima tema care ia amploare in mass-media e o dilema falsa: constructia de autostrazi sau adoptarea euro. In loc de si/si, riscam sa ramanem cu nici/nici. Ambele ar putea fi rezolvate prin absorbtia de fonduri europene. Daca s-ar putea accelera masiv aceste absorbtii, am putea avea si autostrazi, si sa adoptam euro la timp”, a spus Lazea, in cadrul unui seminar organizat de Societarea Academica din Romania (SAR).
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei ca prefera marirea deficitului bugetar peste limitele acceptate de oficialii UE pentru a avea fondurile necesare in demararea lucrarilor de infrastructura, ceea ce ar intarzia adoptarea monedei unice.
Lazea a mentionat ca, pana la finele anului 2009, Romania a atras fonduri europene in cuantum de 4,8 miliarde euro, dintr-un total de 35 miliarde euro disponibile pana la finele anului 2013.
In ceea ce priveste calendarul adoptarii euro, Lazea a precizat ca cel mai apropiat termen ramane 1 ianaurie 2015.
„Suntem in calendar. Daca in 2012 reusim sa intram in ERM II, sa indeplinim cele cinci criterii de la Maastricht, atunci in prima jumatate a anului 2014 Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana pot sa isi dea avizul pentru performantele Romaniei. Astfel ca cea mai apropiata data posibila va fi ianuarie 2015”, a mai spus Lazea.
Economistul BNR a explicat ca, teoretic, adoptarea euro ar fi posibila chiar si de la 1 septembrie 2014, dar in general nicio tara europeana nu a intrat in zona euro la mijlocul anului.
„Timp ar mai fi, dar pericolul ar consta intr-o incercare de tergiversare a calendarului”, a spus Lazea.
El a aratat ca exista in prezent o discutie referitoare la ce vor face autoritatile cand vor ramane fara instrumentul politicii monetare, ulterior adoptarii euro.
„Ideea este ca autoritatile romane au demonstrat ca au politici bune si clarvazatoare, cand au avut constrangeri, nu ca in 2007-2009 cand s-au facut cadouri. Drumul catre euro inseamna disciplinarea politicilor fiscale”, a adaugat Lazea.
Totodata, economistul BNR a explicat ca in general Romania s-a comportat mai bine in materie de politici publice in perioadele in care a avut tinte clare asumate de clasa politica.