- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Aerul condiţionat majorează facturile de 3 ori. Reguli noi pentru cei care au astfel de aparate

25 Jun, 19:30 • Dobran Viorel
Reţelele electrice nu fac faţă caniculei. Aerul condiţionat creşte consumul de trei ori, astfel că este nevoie de multă pricepere în amplasarea şi mai ales utilizarea ergonomică a aparatului.
Aerul condiţionat majorează facturile de 3 ori. Reguli noi pentru cei care au astfel de aparate

Aerul condiţionat a devenit, o dată cu schimbările climatice, la fel de util ca umbrela pe ploaie sau ca ochelarii de soare în zilele toride. Experții au explicat cât timp durează pentru ca aparatul de aer condiționat să răcească bine o cameră.

Odată cu instalarea caniculei şi folosirea intensă a aparatelor de aer condiţionat, au început să pice şi reţelele de electricitate. Ceea ce era de aşteptat având în vedere haosul din construcţii şi „toleranţa” autorităţilor în ceea ce priveşte acordarea autorizaţiilor. În ceea ce îi priveşte pe distribuitorii de energie, aceştia susţin, în ciuda evidentelor, că totul funcţionează în parametri.

Ce poți să pătești dacă dormi cu aerul condiționat pornit. Medicii ne explică la ce pericole te poți expune

Potrivit unui studiu realizat recent, în zilele cu temperaturi normale, un apartament cu două camere consumă în medie 100 de KW pe lună, care costă 66 de lei cu TVA. Cu un aparat de aer condiţionat băgat în priză, consumul devine şi de trei ori mai mare. La fel și costurile de pe factura pentru electricitate.

Instrucțiuni generale privind timpul de răcire pentru aerul condiţionat

Pentru un aparat de aer condiționat funcțional, vă puteți aștepta, în general, să răcească o cameră de dimensiuni moderate (aproximativ 150-300 de metri pătrați) cu aproximativ 10 grade Fahrenheit în decurs de 15 până la 30 de minute”, spune fondatorul Air Conditioner Lab, Josh Mitchell.

Pentru spații mai mari sau locuințe întregi, sistemul central de aer condiționat are nevoie de mai mult timp. Timpul de răcire poate varia de la 30 de minute la câteva ore, în funcție de unii factori.

Din păcate, nu există un răspuns clar atunci când vrem să aflăm în cât timp va răci o cameră. Timpul de răcire variază în funcție de mai mulți factori specifici spațiului. unității AC, obiectivelor de temperatură și temperaturilor interioare și exterioare.

Experții citați de HomesandGardens au subliniat elementele-cheie care influențează timpul de răcire pentru a vă ajuta să faceți o estimare.„Dimensiunea unei camere afectează timpul necesar pentru răcire”, spune Aaron Adams, CEO al Aaron Services. „Camerele mai mari necesită mai mult timp pentru a atinge temperatura dorită, în comparație cu spațiile mai mici. Dacă aparatul de aer condiționat are nevoie de mult timp pentru a răci o zonă mare, poate fi pur și simplu o chestiune de dimensiunea respectivă”, explică el.

Ca orientare generală, Josh Mitchell spune:

– O cameră mică (100-200 de metri pătrați) s-ar putea răci în 10-20 de minute.

– O cameră de dimensiuni medii (200-400 de metri pătrați) in 20-40 de minute.

– O cameră mare (+400 de metri pătrați) între 30 de minute și o oră.

Este esențial să ai o unitate care să se potrivească cu dimensiunea spațiului tău pentru o răcire eficientă.

Alimentarea unității de aer condiționat

„Aparatele de aer condiționat vin în diferite dimensiuni și niveluri de putere. O unitate care este prea mică pentru o cameră mare va avea nevoie de mai mult să răcească spațiul”, spune Josh Mitchell. „Dimpotrivă, o unitate prea mare poate răci camera rapid, provocând cicluri scurte și oprind dezumidificarea”.

Capacitatea de răcire a unui AC este măsurată în BTU (British Thermal Units.). De aceea, este esențial să aveți o unitate care să se potrivească cu dimensiunea spațiului pentru o răcire eficientă. De exemplu, o cameră de 300-450 de mp are nevoie de o unitate de 10.000 BTU pentru a se răci eficient.

Temperaturile interioare și exterioare

Temperatura din interiorul casei și temperatura exterioară joacă un rol crucial în timpul de răcire. Temperatura inițială a încăperii afectează durata de răcire, deoarece temperaturile de pornire mai ridicate fac ca aparatul să lucreze mai mult pentru a atinge temperatura dorită.

„Valurile de căldură sau funcționarea aparatelor pot crește temperatura camerei, influențând timpul de răcire”, explică Josh Mitchell. „Puteți lua în considerare utilizarea altor strategii, cum ar fi perdelele și jaluzelele trase sau fluxul de aer al unui ventilator”, sugerează el.

Temperaturile exterioare extrem de ridicate pot încetini procesul de răcire, deoarece aparatul lucrează mai mult pentru a compensa căldura. „Aparatele de aer condiționat pot răci aerul cu aproximativ 20 de grade mai jos decât temperatura exterioară”, spune Aaron Adams.

Dacă ați atins deja acel prag inferior de scădere a temperaturii, nu veți mai putea răci încăperea doar cu aerul condiționat.

Amenzi în valoare de peste 400 de euro pentru șoferii care pornesc aerul condiționat în mașină, atunci când vehiculul este staționat

În plus, dacă diferența dintre temperatura actuală a camerei și temperatura dorită este semnificativă, va trece mai mult timp până se va răci „O bună izolație ajută încăperile să ajungă mai repede la temperaturile dorite prin reducerea schimbului de căldură”, explică Mitchell.

Acest lucru menține aerul rece pentru mai mult timp, permițând unității să atingă temperaturile țintă în succesiune rapidă. În schimb, încăperile prost izolate lasă căldura să intre mia ușor, încetinind răcirea și sporind utilizarea energiei.

Îmbunătățirea izolației și etanșarea golurilor din jurul ferestrelor și ușilor cu burlane și spumă expandabilă va ajuta la îmbunătățirea eficienței răcirii, prevenind evacuarea aerului cald și rece. Acest lucru va spori confortul interior și va reduce costurile de răcire.

Umiditatea ridicată poate prelungi procesul de răcire, deoarece AC trebuie să lucreze mai mult pentru a elimina umezeala din aer și a-l răci.

Folosirea higrometrelor și a celui mai bun dezumidificator pentru a menține cele mai bune niveluri de umiditate pe tot parcursul anului asigură că AC poate funcționa eficient pentru a răci o cameră. 

Întreținerea aparatului de aer condiționat

O unitate întreținută corespunzător, cu filtre și bobine curate, va răci o cameră mai eficient decât una care este întreținută prost”, spune Josh Mitchell.

Asigurați-vă că în mod regulat curățați aparatul de aer condiționat, inclusiv curățarea sau înlocuirea filtrelor, că bobinele nu au praf și reziduuri.

Analiză costuri: Aerul condiţionat răcoreşte casa, dar creşte facturile

Aerul condiţionat vine la pachet cu o factura pentru energie mult mai consistentă în cifre în zilele caniculare. Meteorologii au anunțat şi pentru săptămâna viitoare temperaturi caniculare. Căldura de afară se resimte puternic în locuințe, astfel că cei care au montate aparate de aer condiționat se vor vedea nevoiți să le pornească pentru a face suportabilă atmosfera din case.

Tot confortul are și un preț și nu e deloc mic. Asociația Energia Inteligentă a realizat o serie de calcule pentru a determina cu cât crește factura pentru energie în zilele caniculare din cauza aerului condiționat.

Într-un apartament cu două camere din București consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. Astfel, factura lunară cu energie electrică pentru un apartament se ridică la circa 66,47 lei cu TVA inclus (datorită faptului că avem un preț plafonat diferit pentru un consum lunar sub 100 kWh/lună – 0,68 lei/kWh), arată o analiza Asociației Energia Inteligentă.

Aerul condiţionat răcoreşte casa, dar arde rău la buzunare

Un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), care poate să asigure necesarul de frig dintr un apartament de 2 camere, are un consum de aproximativ 1,55 kWh pentru a răci aerul de la 30 – 32 C la 25 – 27 C.

Într-o lună de vară cu temperaturi normale în București acesta funcționează în medie cca. 4 ore pe zi, cca. 100 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 185 kWh/lună.,

Aerul condiţionat creşte factura

 

Având în vedere că funcționarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 kWh/lună (47% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 0.8 leikWh/lună pentru un consum între 100 – 255 kWh/lună, factura lunară crește cu 123%, la 148 lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 81 lei/lună datorită temperaturilor de vară, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

Consum record de energie electrică în București din cauza caniculei! Aerul condiționat, principala cauză

În situația în care temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 C, necesarul de frig pentru a asigura o temperatură a aerului de 25 C în apartament, crește, respectiv crește numărul de ore de funcționare a echipamentului de aer condiționat. Acesta funcționează în medie cca. 6,5 ore pe zi, cca. 195 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 272 kWh/lună.

Aerul condiţionat bubuie facturile

Având în vedere că funcționarea intensivă a sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 202 kWh/lună (64% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 1,3 lei kWh/lună pentru un consum între 255 – 300 kWh/lună, factura lunară crește cu 425% (față de situația în care nu ar fi fost folosit un sistem de aer condiționat), la 349 de lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 349 de lei/lună, ca urmare a temperaturilor extreme, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

În situația în care nu am fi avut prețuri plafonate și diferențiate la energie electrică temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energie electrică (considerând prețul energiei electrice la un nivel de 0,68 lei/kWh), dar prețurile plafonate și diferențiate le va crește cu până de 4 ori.