- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Afacerea de sezon cu care elveţienii dau lovitura: 20.000 de metri cubi de zăpadă reciclată pe pârtie

22 Oct, 20:22 • Dobran Viorel
Zăpada este acoperită cu rumeguș în Davos, Elveția, în fiecare an în luna aprilie. În România, deja a nins la munte, iar prognozele anunţă fulguieli şi în zona de sud începând din noiembrie.
Afacerea de sezon cu care elveţienii dau lovitura: 20.000 de metri cubi de zăpadă reciclată pe pârtie

În Elveția, pregătirile pentru iarna viitoare sunt în plină desfășurare. O pârtie de patru kilometri va fi acoperită cu zăpadă, chiar dacă încă nu au căzut primele ninsori din acest sezon.

În Davos, în Alpii elvețieni, se va deschide în curând prima pârtie de schi de fond, cu o lungime de patru kilometri. Acest lucru este posibil doar cu zăpada din iarna trecută, ce a fost depozitată în condiții speciale pe timpul verii.

20.000 de metri cubi de zăpadă

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni din octombrie, lucrătorii au început să curețe rumegușul care a acoperit depozitele mari de zăpadă rămase din iarna trecută.

A nins ca în povești în România! Imaginile cu zăpada așternută pe șosea au făcut înconjurul mediului online

Stratul de rumeguș, cu o grosime de 30 – 40 de centimetri, asigură o izolare excelentă pentru zăpada de dedesubt. În primul rând, acesta protejează zăpada de lumina directă a soarelui, încetinind astfel foarte mult rata topirii.

Zăpada este acoperită cu rumeguș în Davos, Elveția, în fiecare an în luna aprilie

Pe de altă parte, evaporarea umezelii din rumeguș consumă energie și asigură astfel o răcire suplimentară. Ca urmare, zăpada rămâne relativ rece pe tot parcursul verii.

În final, prin această tehnică, cunoscută și sub numele de „snowfarming”, peste vară se păstrează cam 80% din volumul inițial zăpezii.

Toamna, zăpada este scoasă de sub stratul de rumeguș și împrăștiată pe pârtie, după care pasionații sporturilor de iarnă pot deja să schieze, indiferent de vreme și de temperatura aerului.

Zăpadă reciclată în Elveţia

Stațiunea de schi finlandeză Ruka folosește aceeași metodă pentru a da startul sezonului de schi încă de la începutul lunii octombrie.

 

A nins ca în povești în România. Imaginile cu locul acoperit de zăpadă au făcut rapid înconjurul mediului online

Tehnica păstrării zăpezii din sezonul precedent este folosită și în alte zone turistice, precum Oberstdorf și Kitzbühel. Chiar și în Laponia, unele stațiuni de schi folosesc depozite uriașe de zăpadă pentru a începe sezonul de schi încă din octombrie.

Info schi în aplicația noastră meteo

Meteo & Radar vă prezintă în aplicație starea celor mai cunoscute pârtii de schi din România și din Europa, precum și înălțimea stratului de zăpadă și condițiile meteo în stațiunile respective de schi. Alegeți stațiunea de schi dorită, iar pe prima pagină a aplicației puteți găsi, dacă sunt disponibile, informațiile legate de condițiile de schi.Primii fulgi de zăpadă așteptați în România. Meteorologii Accuweather anunță când va ninge prima dată în sezonul rece 2023

Prognoza iernii. Se anunţă vortex polar cu nămeţi de zăpadă şi temperaturi scăzute. Ninsorile vin mai repede în toată lumea

Prognoza iernii. Agenția guvernamentală National Weather Service din Statele Unite a anunțat prognoza meteo pentru această iarnă. Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, iarna nu va fi una chiar blândă, nici în Europa și implicit nici în România.

El Nino, un model climatic ce poate să descrie răcirea neobișnuită a apelor de suprafață, va marca sezonul rece din anii 2023-2024.

Prognoza iernii Serviciul din SUA prognozează că ne vom confrunta cu unul dintre cele mai aspre fenomene din istorie, anunțând vortex polar cu nămeți de zăpadă.

Specialiștii sunt de părere că o masă de aer foarte rece se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului, dar sunt rezervați în a emite prognoze pe termen lung. Probabilitatea ca iarna să vină în anul 2023 mai repede decât de obicei este de 90%, potrivit experților.

Un nou vortex polar se formează în stratosferă. Avertismentul climatologilor pentru iarna 2023-2024. Când va cădea prima zăpadă

Masele de aer rece, El Nino și vortexurile polare au evoluat în mod neobișnuit, astfel încât iarna ar putea să fie foarte friguroasă, în mai multe țări, până la începutul anului 2024. Fenomenele vor afecta prognozele meteo din toate statele, în mod special din SUA și din Europa.

Prognoza iernii. Ninsori abundente în Europa

Există o probabilitate de 1 la 5 să fim martori ai unor fenomene asemănătoare celor din 1997-1998 sau 2015-2016, în iarna curentă, au spus meteorologii. Vor fi ninsori abundente, mai ales în nordul și nord-estul continentului european.

Specialiștii prognozează că sfârșitul lunii noiembrie va aduce temperaturi foarte scăzute în estul Europei, implicit și în România. Dacă vom avea parte de un an în care fenomenul El Nino va evolua potrivit estimărilor specialiștilor, iarna va fi una aspră, cu multe ninsori și straturi de zăpadă consistente.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat luni că în România, în următoarele două săptămâni, mai exact perioada 2 – 15 octombrie, va fi un regim termic oscilant, cu valori termice maxime de la 19 la 28 de grade, respectiv minime ce vor coborî în unele regiuni chiar şi până la două grade Celsius. Ploile vor fi trecătoare şi vor fi slabe cantitativ.

Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un „buzunar” uriaş de presiune scăzută se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord

Și ultima perioadă a lunii va veni cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, iar precipitațiile vor fi izolate.

Meteorologii Accuweather au anunțat când vine iarna | Data la care cad primii fulgi de zăpadă în România

Suntem deja în luna octombrie, însă vremea de afară ne duce cu gândul, mai degrabă, la o zi plăcută de vară. Cu toate acestea, iarna se apropie cu pași repezi iar meteorologii au anunțat deja când vor cădea primii fulgi de zăpadă.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, luna octombrie vine cu temperaturi neobișnuit de ridicate. Potrivit prognozei emise astăzi pentru următoarele patru săptămâni, temperaturile vor rămâne mai crescute decât cele normale pentru această perioadă, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare, cel puțin în următoarele trei săptămâni.

Pe de altă parte, se pare că în luna noiembrie vom avea parte de primele semne de iarnă. Așadar, potrivit meteorologilor Accuweather, care au actualizat prognoza meteo, primii fulgi de nea vor cădea în București luna următoare. Mai exact, pe data de 5 noiembrie, când este anunțată lapoviță și ninsoare.

Prima ninsoare adevărată însă va apărea pe data de 29 noiembrie, când meteorologii Accuweather anunță temperaturi cuprinse între -3…4 grade Celsius.

Luna decembrie însă nu se anunță una foarte friguroasă, temperaturile maxime fiind cuprinse între 1…9 grade Celsius. Surpriza, potrivit meteorologilor, vine chiar de Revelion. Și asta deoarece, pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie sunt anunțate ninsori, temperaturile situându-se în jurul a 0 grade Celsius.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Alarmant! Meningita meningococică poate ucide un om în doar 48 de ore. Cât costă vaccinul și de ce e decontat doar pentru anumite grupe de vârstă
Alarmant! Meningita meningococică poate ucide un om în doar 48 de ore. Cât costă vaccinul și de ...
Temperatura ideală în casă. Câte grade trebuie să ai în locuință pe timp de iarnă
Temperatura ideală în casă. Câte grade trebuie să ai în locuință pe timp de iarnă
Amendă uriașă de peste 1.000 de lei pentru locatarii de la bloc care comit această greșeală!
Amendă uriașă de peste 1.000 de lei pentru locatarii de la bloc care comit această greșeală!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață