- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Afaceri in bataia vantului: energia eoliana

09 Jul, 07:00 • Redactia DailyBusiness
Sa arunci banii in vant. O expresie tipic romaneasca, insa exista o solutie ca vantul sa iti aduca banii inapoi - se numeste energia eoliana. Iar Romania, din acest punct de vedere, are un potential urias, cel putin asa sustin autoritatile si investitorii.
Afaceri in bataia vantului: energia eoliana

Romania va atrage, pana in 2015, investitii de 1,8 miliarde de euro pentru valorificarea resurselor regenerabile de producere a energiei. Din acesti bani, aproape 1 miliard de euro vor fi investiti in energia eoliana.

Aplicatiile eoliene ar urma sa produca intre 1,3 si 1,6 TWh, la o putere instalata de circa 700 MW, sustin autoritatile in strategia energetica nationala.

„In urmatorii 2-3 ani, mai multe companii din acest domeniu, in special din Austria si Germania, vor veni in Romania. Vom atrage, in urmatorii 2-3 ani, investitii de circa 700 milioane euro in capacitati de productie electricitate din sursa eoliana, investitii ce se vor adauga celor deja existente”, a declarat vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Nicolae Vasile.

2007, anul investitiilor in energia eoliana

Marele atu al Romaniei il reprezinta relieful extrem de variat care permite dezvoltarea acestui segment energetic. „Romania are campii, dealuri, munti, forme de relief variate care favorizeaza curentii de aer. Plasate in locuri propice, instalatiile eoliene pot aduce o productie de energie foarte buna”, spune Nicolae Vasile.

Investitorii au intuit exact cele mai bune zone pentru dezvoltarea investitiilor in energia eoliana. In acest an, cateva zeci de firme au anuntat demararea unor investitii in Baragan, pe dealurile Clujului, in zona de Nord a Moldovei si pe malurile canalului Dunare-Marea Neagra.

Printre cele mai semnificative sunt cele anuntate de Electrica, care vrea sa dezvolte capacitati de producere a energiei cu o putere de peste 400 MW, cele anuntate de compania New Energy Grup, ce isi propune sa produca 30 de MW din energia eoliana, si investitia cehilor de la CEZ, care vor cheltui pe captarea vanturilor din Romania pana la 300 de milioane de euro.

„In urmatorii trei-cinci ani, vom cheltui peste 200 milioane euro pentru construirea de capacitati de producere a energiei din resurse eoliene cu o putere totala de 200 MW”, a declarat directorul general al companiei Electrica, Corneliu Stan.

Compania a comandat un studiu de specialitate, efectuandu-se masuratori de vant atat in Dobrogea cat si in alte zone ale tarii si discuta, in prezent, doua parteneriate cu producatori straini de energie, care vor sa intre pe piata romaneasca prin constructia unor centrale eoliene.

Dobrogea este zona in care compania New Energy Group este deja prezenta, dezvoltand un parc de centrale eoliene cu o capacitate de 30 MW. Investitia, cifrata la 40 de milioane de euro, va fi finalizata in 2009, iar energia produsa va fi de ajuns pentru alimentarea unui oras cu peste 15.000 de locuitori.

Potentialul energetic eolian al Romaniei a fost intuit si de portughezii de la Martifer. Una dintre companiile grupului, Eviva Energy, a anuntat zilele trecute dezvoltarea a 10-15 parcuri de centrale eoliene, iar in prezent cauta zonele cu vanturile cele mai prielnice.

„Am putea incepe constructia primei ferme eoliene in 2008, in zona Dobrogei, cu o putere instalata de peste 10 MW. In acelasi timp, intentionam sa construim turbine eoliene in toata zona Moldovei, de la Iasi pina la Galati”, a declarat saptamana trecuta directorul general al Eviva Energy, Luis Requejo, fara a oferi detalii privind valoarea investitiilor din Romania.

Obiectivul companiei este ca, pana in 2012, sa detina in Romania ferme eoliene cu o capacitate totala instalata de 400 MW.

Printre celelalte investitii semnificative de pe piata romaneasca se afla cele anuntate de o firma australiana, la Marasesti, de 140 de milioane de euro, si o alta la Tureni, langa Cluj-Napoca, unde mai multi oameni de afaceri au investit 400.000 de euro in constructia unui parc eolian.

Romania a instalat turbine eoliene de 1,3 MW in 2006

Puterea turbinelor eoliene instalate in Romania anul trecut este de 1,3 MW, arata un studiul al European Wind Energy Association.

Potrivit expertilor, Romania se afla pe unul dintre locurile codase in Europa in acest domeniu. Bulgaria, de pilda, a instalat anul trecut centrale eoliene functionale cu capacitate de 22 de MW.

Productia va trebui insa sa creasca, si asta in conditiile in care Romania este obligata sa respecte reglementarile UE in materie, ca si in cazul biocarburantilor. Astfel, pana in 2010, Romania va trebui sa ajunga la o cota de 8,3% din totalul productiei energetice.

Cele mai mari producatoare de energie din resurse eoliene sunt Germania si Spania, care, in 2006, si-au atribuit jumatate din cota de piata la nivel comunitar, cota care este intr-o continua crestere. La nivelul anului 2006, in Uniunea Europeana au fost instalate capacitati de producere a energiei din surse eoliene totalizand 7.500 de MW, cu 23% mai mult decat in 2005.

Energia eoliana, o afacere rentabila

Investitia intr-o centrala eoliana este relativ scumpa, dar rentabila pe viitor.

Pretul unei centrale eoliene variaza intre 900.000 si 1,1 milioane euro, in functie de capacitate, de la 750 Kwh pana la 3.200-5.000 Kwh. Valoarea productiei medii lunare a unei centrale de 1 MW/h este intre 10.000 si 17.000 de euro.

Astfel, perioada de recuperare a investitiei este de 5-7 ani. O centrala eoliana are o durata de viata de aproximativ 25-30 ani, timp in care se pot obtine profituri importante, practic fara cheltuieli suplimentare.

Parcul eolian de la Tureni, de pilda, va vinde energie cu 80 de euro pe MW, pretul stabilit de catre Autoritatea de Reglementare in Energie. Un calcul simplu arata ca, in aproximativ 3 ore si 20 de minute, parcul Tureni va produce 80 de euro, adica aproximativ 20 de euro pe ora.

Bineinteles, exista si variante de instalatii second-hand, mai ieftine, dar cu un randament mai mic. ” O centrala second hand, de 500 kW, costa intre 250.000 si 300.000 de euro, iar o centrala noua de aceeasi putere depaseste 400.000 de euro. Nu recomand importul de echipamente si centrale eoliene second-hand, dar mi-e teama ca asta se va intampla. Acestea au randament mic, declanseaza perturbatii in retea si mai mult locatii cu potential ridicat risca sa fie ocupate cu echipamente de proasta calitate”, a explicat directorul general in cadrul MEF, Alexandru Sandulescu.

In prezent, pretul oferit de catre distribuitorii de energie electrica, conform reglementarilor in vigoare, este de 132 lei/MW de energie electrica si 155 lei pentru fiecare certificat verde (document care atesta o cantitate de 1 MW/h de energie electrica produs din surse regenerabile de energie – n.r.). Aceste preturi sunt fixate de catre ANRE (Asociatia Nationala de Reglementare in Energie).

Piata mondiala a energiei eoliene creste anual cu 30%

Piata energiei eoliene continua sa creasca anual, cu o rata de 30%, estimeaza Consiliului Mondial pentru Energia Eoliana (GWEC). Productia de energie eoliana la nivel mondial a fost anul trecut de 74.223 MW. Din cele 70 de tari in care se produce energie eoliana, cele mai mari capacitati de productie sunt in SUA cu 2.454 MW, urmate de Germania (2.233 MW), India (1.840 MW), Spania (1.587 MW), China (1.347 MW) si Franta (810 MW).

„Cresterea accentuata din 2006 arata ca cei care iau deciziile incep sa ia in serios beneficiile pe care dezvoltarea energiei vantului le poate aduce. Pe de alta parte, nu putem uita ca energia eoliana este o tehnologie noua care necesita un cadrul robust de reglementari si implicare pentru a-si atinge potentialul”, a declarat presedintele Consiliului Mondial pentru Energia Eoliana (GWEC), Arthouros Zervos.