Raportul indica faptul ca romanii sunt campioni mondiali la stat la coada la Fisc, in economia autohtona inregistrandu-se cele mai multe plati pentru taxele impuse de stat.
Raportul „Doing Business” analizeaza climatul de afaceri din 181 de state ale lumii, pornind de la 10 indicatori, care masoara cat este de usor sa pornesti sau sa inchizi o afacere, sa platesti taxe, sa angajezi oameni sau felul in care statul ii protejeaza pe investitori.
In clasamentul general privind cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, Romania se afla pe locul 47 din 181 de state. Afaceri mai bune decat la noi se fac in cam toate tarile din zona, de la Slovacia (pozitia 36), Ungaria (41) si Bulgaria (45) si pana si in Azerbaidjan (33) sau Botswana (38).
Anul trecut, Romania se afla pe locul 48, in urcare cu 23 de pozitii fata de 2006.
Romania percepe cel mai mare numar de plati de impozite
Conform studiului Bancii Mondiale, cele mai mari probleme ale Romaniei sunt fiscalitatea si birocratia. Romania fixeaza cel mai mare numar de termene de plata a impozitelor, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru cele 113 plati de impozite. Romania este urmata la aceasta categorie de Belarus, cu 112 plati si Uzbekistan cu 106.
[quote=Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri]Suntem campioni mondiali la birocratie. Statul plateste un aparat administrativ urias, un monstru care cheltuie banii si timpul contribuabililor[/quote]
Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri, spune ca am ajuns campioni mondiali la stat la coada ca sa respecti termenele de plata, din cauza lipsei de viziune a statului care prefera sa mentina un aparat fiscal greoi, umflat de clientela politica, in loc sa simplifice procedurile si sa lucreze eficient.
„Venim de 50 de ori pe an sa platim impozite, sa stam la coada, sa vedem ca in fiecare zi mai apar alti functionari care misca o foaie de colo-colo. Informatizarea aparatului fiscal lasa de dorit, se inventeaza noi si noi taxe peste noapte, se introduc termene de plata aberante si, peste toate astea, in fiecare zi iti vin controale de la tot felul de inspectori de pe la institutii care nici nu aveai habar ca exista. Nu e de mirare ca Fiscul a cerut 3.000 de noi posturi si i-a fost aprobat. Principiul eficientei nu exista in fiscalitatea romaneasca”, a declarat Parvan, pentru DailyBusiness.ro.
Spre deosebire de Romania, unde oamenii de afaceri trebuie sa efectueze anual 113 plati la stat, la polul opus se situeaza Qatar si Maldive, unde nu se plateste decat o singura taxa, si Suedia, cu 2 plati.
Per total, la capitolul „plata a taxelor”, Romania ocupa locul 146 din 181 de state analizate, tinand cont ca la aceasta categorie se ia in calcul, pe langa numarul de plati, timpul alocat pentru efectuarea acestora si alte caracteristici.
Comparativ cu Romania, Bulgaria ocupa locul 94 in topul tarilor cu cel mai bun sistem de plata a taxelor, in conditiile in care firmele din tara vecina platesc, in medie, 17 taxe pe an, cu mult mai putine ca in Romania. Pe de alta parte, in Bulgaria este nevoie de 616 ore pe an pentru plata impozitelor si taxelor pentru firme, adica de 3 ori mai mult timp ca in Romania. Recordul negativ este detinut de Brazilia, cu nu mai putin de 2.600 de ore pe an.
Afacerile din Romania primesc usor creditare
Daca in ceea ce priveste numarul de plati de taxe pe business stam „bine”, economia romaneasca compenseaza la capitolul finantare.
Romania ocupa locuri foarte bune, in primul sfert al clasamentului, la capitole precum usurinta in contractarea unui credit (locul 12), demararea unei afaceri (26), eficienta juridica in solutionarea litigiilor comerciale (31), protejarea investitorilor (38) si comertul peste granite (40).
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, spune ca locul bun ocupat de Romania in privinta usurintei creditarii este doar varful unui iceberg, colaborarea facila cu banca nefiind nici pe departe un atu pentru cresterea business-ului.
[quote=Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri]Stam bine la capitolul creditare, pentru ca bancile sunt interesate sa faca afaceri in Romania, tara unde aplica dobanzi de 2-3 ori mai mari ca in Occident, iar profiturile de aici nu se compara cu nicio alta tara din lume[/quote]
Secretarul AOAR da drept exemplu BCR, banca care a ajuns sa asigure doua treimi din profitul bancii mama, Erste.
„In Romania si Cehia, austriecii fac profit pe banda rulanta. Cum sa nu iti primesti frumos clientii, sa le dai credite, cand le aplici dobanzi mai mari decat in UE. Este o situatie generalizata in sistemul bancar, unul bazat pe profitabilitate maxima, tradusa prin costuri peste costuri pe care, daca vrea finantare, clientul trebuie sa le plateasca”, a mai declarat Parvan, pentru DailyBusiness.ro
In privinta celorlalte criterii, Romania se situeaza pe locul 85 pentru conditiile de inchidere a unei afaceri, locul 88 pentru obtinerea licentelor de constructie, pozitia 114 pentru inregistrarea proprietatii si pozitia 143 pentru conditiile de angajare a salariatilor.