- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Afaceri in Romania: Bani obtinuti mai usor, dar scump, si birocratie \”la maxim\”

11 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Deschiderea unei afaceri in Romania se poate face ceva mai usor decat in trecut cu bani imprumutati de la banci, dobanzile fiind insa mari, antreprenorii avand si multe probleme birocratice in relatia cu statul. Acestea ar fi concluziile raportului "Doing Business", publicat de Banca Mondiala.
Afaceri in Romania: Bani obtinuti mai usor, dar scump, si birocratie \la maxim\

Raportul indica faptul ca romanii sunt campioni mondiali la stat la coada la Fisc, in economia autohtona inregistrandu-se cele mai multe plati pentru taxele impuse de stat.

Raportul „Doing Business” analizeaza climatul de afaceri din 181 de state ale lumii, pornind de la 10 indicatori, care masoara cat este de usor sa pornesti sau sa inchizi o afacere, sa platesti taxe, sa angajezi oameni sau felul in care statul ii protejeaza pe investitori.

In clasamentul general privind cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, Romania se afla pe locul 47 din 181 de state. Afaceri mai bune decat la noi se fac in cam toate tarile din zona, de la Slovacia (pozitia 36), Ungaria (41) si Bulgaria (45) si pana si in Azerbaidjan (33) sau Botswana (38).

Anul trecut, Romania se afla pe locul 48, in urcare cu 23 de pozitii fata de 2006.

Romania percepe cel mai mare numar de plati de impozite

Conform studiului Bancii Mondiale, cele mai mari probleme ale Romaniei sunt fiscalitatea si birocratia. Romania fixeaza cel mai mare numar de termene de plata a impozitelor, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru cele 113 plati de impozite. Romania este urmata la aceasta categorie de Belarus, cu 112 plati si Uzbekistan cu 106.

[quote=Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri]Suntem campioni mondiali la birocratie. Statul plateste un aparat administrativ urias, un monstru care cheltuie banii si timpul contribuabililor[/quote]
Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri, spune ca am ajuns campioni mondiali la stat la coada ca sa respecti termenele de plata, din cauza lipsei de viziune a statului care prefera sa mentina un aparat fiscal greoi, umflat de clientela politica, in loc sa simplifice procedurile si sa lucreze eficient.

„Venim de 50 de ori pe an sa platim impozite, sa stam la coada, sa vedem ca in fiecare zi mai apar alti functionari care misca o foaie de colo-colo. Informatizarea aparatului fiscal lasa de dorit, se inventeaza noi si noi taxe peste noapte, se introduc termene de plata aberante si, peste toate astea, in fiecare zi iti vin controale de la tot felul de inspectori de pe la institutii care nici nu aveai habar ca exista. Nu e de mirare ca Fiscul a cerut 3.000 de noi posturi si i-a fost aprobat. Principiul eficientei nu exista in fiscalitatea romaneasca”, a declarat Parvan, pentru DailyBusiness.ro.

Spre deosebire de Romania, unde oamenii de afaceri trebuie sa efectueze anual 113 plati la stat, la polul opus se situeaza Qatar si Maldive, unde nu se plateste decat o singura taxa, si Suedia, cu 2 plati.

Per total, la capitolul „plata a taxelor”, Romania ocupa locul 146 din 181 de state analizate, tinand cont ca la aceasta categorie se ia in calcul, pe langa numarul de plati, timpul alocat pentru efectuarea acestora si alte caracteristici.

Comparativ cu Romania, Bulgaria ocupa locul 94 in topul tarilor cu cel mai bun sistem de plata a taxelor, in conditiile in care firmele din tara vecina platesc, in medie, 17 taxe pe an, cu mult mai putine ca in Romania. Pe de alta parte, in Bulgaria este nevoie de 616 ore pe an pentru plata impozitelor si taxelor pentru firme, adica de 3 ori mai mult timp ca in Romania. Recordul negativ este detinut de Brazilia, cu nu mai putin de 2.600 de ore pe an.

Afacerile din Romania primesc usor creditare

Daca in ceea ce priveste numarul de plati de taxe pe business stam „bine”, economia romaneasca compenseaza la capitolul finantare.

Romania ocupa locuri foarte bune, in primul sfert al clasamentului, la capitole precum usurinta in contractarea unui credit (locul 12), demararea unei afaceri (26), eficienta juridica in solutionarea litigiilor comerciale (31), protejarea investitorilor (38) si comertul peste granite (40).

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, spune ca locul bun ocupat de Romania in privinta usurintei creditarii este doar varful unui iceberg, colaborarea facila cu banca nefiind nici pe departe un atu pentru cresterea business-ului.

[quote=Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri]Stam bine la capitolul creditare, pentru ca bancile sunt interesate sa faca afaceri in Romania, tara unde aplica dobanzi de 2-3 ori mai mari ca in Occident, iar profiturile de aici nu se compara cu nicio alta tara din lume[/quote]
Secretarul AOAR da drept exemplu BCR, banca care a ajuns sa asigure doua treimi din profitul bancii mama, Erste.

„In Romania si Cehia, austriecii fac profit pe banda rulanta. Cum sa nu iti primesti frumos clientii, sa le dai credite, cand le aplici dobanzi mai mari decat in UE. Este o situatie generalizata in sistemul bancar, unul bazat pe profitabilitate maxima, tradusa prin costuri peste costuri pe care, daca vrea finantare, clientul trebuie sa le plateasca”, a mai declarat Parvan, pentru DailyBusiness.ro

In privinta celorlalte criterii, Romania se situeaza pe locul 85 pentru conditiile de inchidere a unei afaceri, locul 88 pentru obtinerea licentelor de constructie, pozitia 114 pentru inregistrarea proprietatii si pozitia 143 pentru conditiile de angajare a salariatilor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...