„Mediul de afaceri dificil, incertitudinile privind evolutiile economice viitoare si prelungirea politicilor de austeritate publice, dar si in administrarea bugetelor din mediul privat afecteaza, in continuare, cererea de produse de asigurare. Presiunea asupra preturilor protectiei a ramas la cote foarte ridicate, iar acest lucru a amplificat volatilitatea pe piata asigurarilor. Contextul actual a afectat afacerile Allianz-Tiriac, mai ales in ceea ce priveste volumul subscrierilor pe clasele auto. Scaderea veniturilor din prime este una asumata, in conditiile in care prudenta este principalul atribut al modului in care intelegem sa dezvoltam afacerile Allianz-Tiriac”, a declarat Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
Activitatea desfasurata de Allianz-Tiriac in perioada iulie-septembrie din anul curent a generat un profit trimestrial inainte de impozitare de 2,5 milioane de lei. „Aceasta cifra indica o imbunatatire cu 45% a nivelului profitului inregistrat dupa primele sase luni din 2011, pana la o valoare de 8 milioane de lei ce reprezinta profitul inainte de impozitare aferent perioadei ianuarie-septembrie 2011”, au spus oficialii asiguratorului intr-un comunicat.
In ceea ce priveste volumul afacerilor, in trimestrul al treilea, Allianz-Tiriac a obtinut venituri totale din activitatea de asigurari generale si de viata (cumulat) de 211 milioane de lei.
In primele noua luni din 2011, valoarea primelor brute subscrise din activitatea de asigurari generale a fost de circa 600 milioane de lei, in scadere cu 18% fata de acelasi interval din 2010.
„Clasele de asigurari non-auto isi continua evolutia pozitiva, inregistrand chiar o dinamica imbunatatita: rata de crestere veniturilor de asigurari generale non-auto a urcat la peste 7% in primele noua luni din 2011, dupa ce rezultatele semestriale indicau o crestere de 5% a acestora, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2010”, se arata in comunicat.
Pe toate clasele principale de asigurari non-auto volumul subscrierilor a crescut cu 7% la asigurarile de bunuri si daune la proprietati si cu 8% pe clasa de asigurari de raspundere civila generala. Totodata, s-a inregistrat o crestere de 20% in cazul asigurarilor de sanatate, de15% pe clasa de asigurari de accidente persoane si de 34% pe clasele de asigurari maritime, aviatie si transport. Ponderea afacerilor non-auto in total venituri din asigurari generale a crescut pana la 29% la noua luni 2011, de la 22% cu un an inainte.
Cu o pondere de 71%, asigurarile auto raman, insa, determinante in definirea tendintelor evolutiei afacerilor de asigurari generale ale companiei.
„Subscrierile pe clasa de asigurari Casco au continuat sa inregistreze o contractie, de circa 21%, motivul principal fiind acelasi: restrangerea volumului de polite emise pentru partenerii nostri din domeniul leasingului. Scaderea acestor venituri la nivelul portofoliului companiei este comparabila cu cea inregistrata de clasa de asigurari Casco la nivelul intregii piete de asigurari, astfel ca Allianz-Tiriac ramane cel mai mare asigurator Casco, reusind, practic, sa-si conserve cota de piata de aproximativ 20% pe acest segment”, se mai spune in comunicat.
Potrivit Allianz, in ceea ce priveste activitatea de asigurari obligatorii RCA, primele brute subscrise de Allianz-Tiriac s-au situat la 109 milioane de lei, in primele noua luni din 2011, fata de 164 milioane lei in acelasi interval din 2011.
„Am anticipat si ne-am asumat o scadere a volumului vanzarilor pe aceasta clasa de asigurari, evitand sa intram in razboiul preturilor RCA care, conform stastisticilor oficiale, s-au redus in medie cu 24%, in 2011. In opinia mea, segmentul RCA si-a pierdut echilibrul, iar acest lucru este dovedit de informatiile facute publice de autoritatea de supraveghere. Datele aferente activitatii RCA la nivelul pietei arata ca valoarea obligatiilor companiilor de asigurari la data de 30 septembrie este de aproape doua ori mai mare decat volumul primelor brute subscrise in primele trei trimestre din 2011. Situatia este cu adevarat ingrijoratoare, iar acest lucru ma face sa cred ca, incepand cu acest sfarsit de an, tarifele RCA vor evolua, pe medie, pe o panta ascendenta”, a mai spus directorul general al Allianz-Tiriac.
Activitatea de asigurari de viata si-a continuat evolutia pozitiva, primele brute subscrise indicand o crestere de peste 7%, pana la un nivel de 72 milioane de lei in primele noua luni din 2011, de la 67 milioane lei in perioada ianuarie-septembrie din 2010.