Consiliul Concurentei a anuntat joi ca, in urma unei autosesizari, investigheaza piata serviciilor de salubritate.
„Era cazul sa se sesizeze Consiliul Concurentei, pentru ca au aparut multe companii pirat (care actioneaza fara autorizatie – n.r.), care aduna gunoiul si il muta dintr-un loc in altul. Noi, dupa ce am castigat licitatia pentru sectorul 3, i-am notificat si le-am prezentat tarifele de prestare servicii”, a declarat pentru DailyBusiness Silviu Prigoana, presedintele companiei Rosal.
[quote=Silviu Prigoana, Rosal]Trebuie sa se desfiinteze ori primariile de sector, ori primaria generala[/quote]
Mircea Raicu, directorul general al REBU, considera la randul sau ca este foarte bine ca institutia investigheaza piata. „In aceasta tara, contractele se acorda conform legii. Pot vedea astfel daca sunt respectate conditiile legii”, a spus Raicu.
El a mentionat ca acest control ar putea avea loc la solicitarea Primariei Sectorului 1. „In ceea ce priveste REBU, legea a fost respectata”, sustine Raicu.
Raicu a estimat ca piata de salubrizare din Bucuresti depaseste 100 milioane de euro. Principalii jucatori de pe aceasta piata sunt cele patru companii autorizate sa opereze in Bucuresti, respectiv REBU, Rosal, Supercom si Urban.
Potrivit CC, incheierea unor contracte de exclusivitate de lunga durata, respectiv prelungirea duratei acestor contracte prin acte aditionale, fara licitatie, sunt susceptibile sa distorsioneze mediul concurential.
Silviu Prigoana considera ca in Bucuresti trebuie sa existe un concept unitar, adica aceleasi norme de salubrizare pentru toate sectoarele. „In urma Ordonantei primului-ministru din toamna s-a creat o brambureala, primariile de sector trebuind sa organizeze fiecare in parte licitatii si sa stabileasca reguli proprii”, a precizat Prigoana.
Si directorul general al REBU considera ca Ordonanta prin care Guvernul a lasat la dispozitia primariilor de sector organizarea de licitatii pentru contractele de salubrizare este de asemenea ilegala, neconstitutionala. „Este divergenta la legea 15 a administratiei publice locale si ale altor directive europene. Sectorul nu este o unitate administrativ-teritoriala. Bucurestiul nu are sase orase”, a explicat Mircea Raicu.
Oficialul Rosal a mentionat ca legea actuala este slaba pentru ca sunt sapte primarii intr-un oras si sapte bugete. „Trebuie sa se desfiinteze ori primariile de sector ori primaria generala”, sustine Prigoana.
In ceea ce priveste licitatia pe care Primaria Sectorului 1 intentioneaza sa o desfasoare in luna martie, pentru contractarea de servicii de salubrizare pe 45 de ani, Raicu spune ca acestea este ilegala si ca probabil va fi anulata la fel ca si precedenta. „Este ilegala, atat timp cat exista un contract in vigoare si legal”, a explicat Raicu.
Rosal Group are 50 de puncte de recoltare a deseurilor. „Pentru anul acesta, vom investi 2,1 milioane euro in activitatea de reciclare. Pierderile rezultate in urma acestei activitati s-au cifrat anul trecut la 1 milion lei si estimez ca in 2008 acestea se vor injumatati, urmand ca in semestrul II din 2009 sa trecem pe profit. Aceasta in conditiile in care nu va scadea nivelul de trai si va exista material reciclabil”, spune Silviu Prigoana.
REBU a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 30 milioane euro, potrivit estimarilor directorului general, care a mentionat ca in prezent compania deruleaza activitati in principal in sectoarele 4 si 5.