Fenomenul este cauzat de faptul ca populatia imbatraneste, iar numarul populatiei active va scadea in viitor.
„Prin urmare, institutiile responsabile de piata pensiilor au fost inspirate cand s-au gandit sa asigure un sistem complementar de pensii (ce va preintampina dezechilibrul dintre sumele ce vor fi colectate la fondul de pensii si sumele necesare pentru plata pensiilor – n.r.)”, considera directorul general al fondului de pensii cu capital francez.
Intarzierea implementarii sistemului informatic, care va tine evidenta achitarii contributiilor in conturile individuale, ar putea fi o problema ce ar putea afecta evolutia buna a sistemului de pensii.
„Ar fi preferabil sa asteptam 2-3 luni, pentru a avea insa un sistem informatic functional”, a precizat Gilles Sohm. „Daca procesul de colectare al fondurilor de pensii demareaza cu probleme, si va exista o evidenta a conturilor individuale, dar nu primim banii spre administrare, sau primim banii, dar nu cunosteam repartitia acestora pe conturi individual,e sau daca exista atat banii cat si conturile, dar datele acestora nu corespund, atunci si Romania ar putea avea intarzieri in administrarea fondurilor de pensii 4-5 ani”, a mai spus directorul general al AG2R Fond de Pensii.
El a invocat in acest sens exemplul Poloniei, unde sistemul de pensii a demrat fara sa fi fost puse bazele sistemului informatic, fiind nevoie de 4-5 ani pentru a rezolva problemele generate de absenta acestuia. La randul sau, Grecia se confrunta cu o problema de acest tip.