Marko Mrsnik, analistul S&P, a declarat agentiei Mediafax ca principalul motiv pentru revizuirea prognozelor a fost evolutia mai slaba decat asteptarile a situatiei economiei romanesti.
El a precizat ca S&P anticipeaza un deficit bugetar in scadere pana la 5% din produsul intern brut (PIB) anul viitor, dar nu se asteapta ca acest indicator sa revina sub 3% din PIB in 2011.
Totusi, estimarile S&P sunt mai optimiste decat cele ale FMI in ceea ce priveste contractia economiei si deficitul bugetar.
FMI anticipeaza pentru Romania o scadere economica de 8-8,5% in acest an, dar o usoara crestere in 2010, de 0,5%-1%, pe fondul unei reveniri treptate care va avea loc dupa urmatoarele 3 trimestre.
Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au convenit, in luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand-by, in luna martie. Noua proiectie prevede si o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din PIB anul viitor.
„Noua tinta de deficit bugetar stabilita de Romania cu Fondul Monetar International, de 7,3% din PIB, este mai realista, in special avand in vedere contractia brusca a PIB-ului si scaderea asociata a veniturilor, precum si majorarea presiunilor asupra cheltuielilor”, a declarat analistul S&P.
Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Moody’s are estimari mai pesimiste decat S&P si FMI in privinta contractiei economiei Romaniei si a deficitului bugetar.
„Moody’s considera ca este probabil ca deficitul bugetar sa se situeze peste noua tinta fixata de Guvernul Romaniei cu FMI. Romania are obiceiul de a rata tintele de deficit public si pare greu de crezut ca anul acesta sa fie o exceptie”, a declarat, saptamana trecuta, Kenneth Orchard, analist al agentiei de rating.
Moody’s anticipeaza un nivel al deficitului bugetar de 7,7% din PIB pentru acest an si 5,6% din PIB in 2010, in contextul unei contractii a PIB de 8,9% in 2009.
Orchard accepta, insa, ca economia romaneasca ar putea inregistra o performanta mai buna decat estimarile agentiei de rating, in special daca principalele economii din Europa inregistreaza o revenire „puternica” in a doua jumatate a acestui an.