Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR) considera ca noua forma a programului inseamna adancirea blocajului pietei imobiliare, iar guvernul ar trebui sa mentina forma actuala si sa realizeze o mai buna informare a vanzatorilor si cumparatorilor de case, in vederea dinamizarii programului.
APAIR atrage atentia ca programul Prima Casa isi poate atinge scopul doar in situatia in care Guvernul va asigura continuitatea acestui program pe o perioada de timp semnificativa.
Prin programul Prima Casa, asa cum functioneaza in prezent, pot fi achizitionate atat locuinte vechi cat si locuinte noi si poate fi garantata finantarea construirii de locuinte de la zero.
Astfel, au fost acordate pana in prezent 11.500 credite garantate in valoare de 480 milioane euro, din care 29-30% au fost pentru locuinte noi sau construite de la zero.
„Conform tuturor datelor disponibile, procentul de 30% atins de programul Prima Casa cu privire la stimularea vanzarii de locuinte noi depaseste cu foarte mult cota pe care locuintele noi si constructiile de la zero o reprezinta in totalul ofertelor de locuinte la vanzare pe piata”, au spus reprezentantii APAIR.
Potrivit acestora, in general, cumparatorul de prima casa este o familie tanara cu venituri mici sau medii care vrea sa se mute de la parinti sau din chirie in propria locuinta, cat mai repede si fara a plati o suma mare de bani.
„Locuintele noi in zone accesibile depasesc posibilitatile de eligibilitate financiara ale familiilor tinere, fapt confirmat prin statistica programului pana astazi, finantarea medie garantata fiind aproximativ 49.000 euro, deci sub plafon”, au spus agentii imobiliari.
Ei considera ca interzicerea achizitiei de locuinte existente (vechi) va duce imediat la blocarea intregului sir de tranzactii stimulat prin Prima Casa, pentru ca preturile locuintelor noi sau in proiect situate in zona urbana depasesc bugetul cumparatorilor de prima casa.