Primul presupune
dezvoltarea unui ou imbogatit pe cale naturala cu luteina, care va
ajuta consumatorii sa se lupte cu riscul de degenerescenta maculara,
afectiune oculara ce reprezinta principala cauza a pierderii vederii
la adulti. Cel de-al doilea proiect dezvolta un sortiment imbogatit
pe cale naturala cu antioxidanti, elemente care joaca un rol esential
in prevenirea s
i tratamentul
bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabet, artrita,
cancer, se arata intr-un comunicat al companiei.
Primul proiect –
unul national – dezvoltat de Avicola Lumina alaturi de Institutul
National de Cercetare si Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie
Animala IBNA Balotesti, este castigatorul Programului
Inovare a UEFISCDI – Ministerul Educatiei
Nationale. Valoarea acestuia se ridica la
aproximativ 800.000 euro, din care 311.000 euro sunt finantati de la
buget, iar restul de Avicola Lumina.
Obiectivul acestuia
consta in obtinerea unui sortiment de ou imbogatit in mod
natural cu caretonoizi (luteina si zeaxantina), care ajuta la
prevenirea degenerescentei maculare, afectiune oftalmologica ce
reprezinta principala cauza a pierderii vederii la adulti.
Studii recente arata
ca degenerescenta maculara afecteaza peste 5% dintre persoanele care
depasesc 65 de ani. Noile sortimente de oua contin intr-o proportie
mai mare luteina si zeantina, compusi naturali prezenti in compozitia
galbenusului de ou, ce ajuta la blocarea actiunii negative a luminii
asupra retinei si astfel, previn afectiunile ochilor. Obtinute prin
procedee si tehnologii prietenoase fata de animale, consumatori si
mediu, ouale vor avea o coloratie a galbenusului mai intensa,
datorita proprietatilor pigmentare ale celor doua substante
nutritive, precizeaza reprezentantii companiei.
„La nivel international
mai exista un singur brevet
referitor la oua
imbunatatite pe
cale naturala cu
luteina, obtinut in SUA,
sursa de luteina fiind galbenele.
In proiectul nostru vom folosi resurse
locale. Vom realiza astfel
un circuit integrat al unor resurse
vegetale valoroase ale caror proprietati
vor ajuta la prevenirea imbolnaviriii
oamenilor, dar si la bunastarea
gainilor”, a
mentionat Vasile Bunduc, director Avicola Lumina
si coordonatorul proiectelor.
„Studiul de
fezabilitate intocmit de Avicola Lumina a aratat ca exista
oportunitatea ca aceste noi sortimente de oua sa-si creeze propria
piata/ nisa si chiar de a determina consumatorii sa asocieze noul
produs cu producatorul. Se stie ca valoarea nutritionala a oului
poate fi usor influentata prin structura si compozitia ratiilor
folosite in furajarea gainilor”, a aratat Tatiana
Panaite, coordonatorul echipei de la IBNA
care se ocupa de acest proiect.
In Romania, consumul de oua este de
pana la 260 oua/an/cap de locuitor, mai mic decat in Uniunea
Europeana, una dintre cauze fiind teama fata de continutul mare de
colesterol – teorie demontata de studii recente.
Al
doilea proiect de cercetare aplicata, derulat prin Programul Inovare
pentru Cooperare internationala Eureka-Eurostars, este coordonat de
Avicola Lumina, parteneri fiind IBNA Balotesti, dar si partenerii
sarbi compania Vinarija Sijacki si Institute For Food Technology,
respectiv partenerul sloven Jata-Emona-Emona Nutrition R&D
Department din Ljubljana. Valoarea proiectului totalizeaza 600.000
euro.
„Acesta a obtinut
un punctaj bun atat la evaluarea nationala cat si la aceea
internationala asa ca a primit, pentru activitatile intreprinse de
parteneriatul roman, o finantare de 43% de la bugetul de stat.
In cadrul acestui proiect se dezvolta un nou sortiment de ou
imbogatit pe cale naturala cu acizi grasi polinesaturati, prin
valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in
calitate de antioxidanti naturali si prin adaugarea controlata a
acestora in retetele furajelor destinate gainilor ouatoare ”, a
precizat Margareta Olteanu, coordonatorul echipei de la IBNA.
Acizii grasi
polinesaturati omega 3 (PUFA omega-3) sunt esentiali cresterii si
dezvoltarii normale a organismului uman si joaca un rol important in
prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii
arteriale, diabetului, artritei, cancerului, etc. Oul obisnuit
contine, in galbenus, acizi polinesaturati,
dar nu intr-o cantitate suficienta pentru a asigura necesarul zilnic,
insa cu ajutorul unor retete furajere care includ materii prime
bogate in acizi PUFA omega-3, concentratia acestora in galbenusul de
ou poate fi ridicata.
Potrivit lui Grigore
Horoi, presedintele Agricola, cele doua tipuri de oua vor fi lansate
la sfarsitul anului viitor, respectiv in vara anului 2016.