„La lansarea in luna martie a.c., managementul companiei a anuntat ca unul dintre obiectivele pe 2008 este cresterea capitalului social de la circa 200.000 euro la 10 milioane euro si iata ca plafonul a fost depasit”, a aratat Liviu Dobre, director general Agricover Credit.
„In plus, la sfarsitul lunii octombrie, Agricover Credit IFN a recuperat pierderile aferente demarajului si a trecut pe profit, desi acest obiectiv era prevazut a fi atins abia anul viitor”, a adaugat Dobre.
Majorarile succesive de capital social au fost realizate prin aport in numerar al actionarilor, astfel incat, in prezent, acesta este impartit in 3.946.000 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 10 lei. Agricover SA detine 83,83% din actiuni, in timp ce Suntory Agrochemical, divizia de distributie a grupului Agricover, controleaza un pachet de 16,17%.
In primele sale 8 luni de activitate din acest an, Agricover Credit a acordat finantari in valoare de 50 milioane lei (circa 13,7 mil. euro), cu mult peste estimarile initiale de cca 14 milioane lei (3,8 mil. euro), conform companiei.
„Agricover Credit IFN are o facilitate unica in Romania: stingerea creditelor se poate face atat in bani, cat si prin produse. Acest lucru este posibil ca urmare a activitatii integrate a unora dintre diviziile grupului, adica a colaborarii dintre Agricover Distributie (care furnizeaza fermierilor inputuri si pachetele tehnologice), Agricover Credit (care realizeaza finantarea acestora) si Agricover Cereale (care poate prelua recoltele pentru stingerea datoriilor)”, a mentionat Liviu Dobre.
Creditele sunt acordate in lei, pe o durata mai mica de 12 luni, cu un calcul de dobanda scadenta lunar sau capitalizata si cu scadenta stabilita la recoltare, se mai arata in comunicat.
„In ceea ce priveste garantarea creditului, acceptam garantii sub forma gajurilor pe recolte, a instrumentelor de plata avalizate in nume personal, gajuri mobiliare si/sau ipoteci”, a spus Liviu Dobre.
Agricover Credit si-a revizuit in scadere afacerile pentru 2009
Pentru 2009, din cauza contextului economic previzionat, Agricover Credit IFN a revizuit in scadere volumul creditelor de plasat, de la 111 milioane lei la circa 75 de milioane lei.
„Creditele pentru agricultura au avut din pacate de-a lungul anilor o pondere nesemnificativa in totalul finantarilor acordate de institutiile financiare bancare si nebancare”, a spus Dobre.
„Agricover Credit isi propune sa devina un actor important pe piata, beneficiind in acest scop de experienta pe care o are in agribusiness grupul din care face parte – Agricover”, a mai spus directorul companiei.
Agricover Credit IFN, infiintata in decembrie 2007, a fost inscrisa in registrul general al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in martie 2008. Compania ofera credite, respectiv finantare pentru tranzactii oficiale, credite de consum, credite imobiliare (cu exceptia creditelor ipotecare) si alte intermedieri financiare precum operatiuni de factoring, emitere de garantii sau garantarea creditului.
Tototdata, compania va desfasura si activitati de agent de asigurari, in special activitati de intermediere pentru produsele de asigurare complementare cu produsele societatii.
Grupul Agricover a fost infiintat in anul 2000, in urma fuziunii dintre Comcereal Buzau SA si Ulvex SA Buzau. Avand aproximativ 800 de angajati, grupul este structurat pe 6 divizii si companii: Agricover Distributie, Agricover Cereale, Agricover Samanta, Agricover Silozuri, Agricover Logistica si Agricover Credit.