- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Agricultura si constructiile sustin economia in 2008, consumul o franeaza

06 Mar, 00:01 • gecad.net
Aportul agriculturii, constructiilor si productiei industriale ar putea acelera cresterea economiei in 2008, spun unii analisti, in timp ce altii sustin ca evolutia consumului, care isi tempereaza cresterea, ar putea frana ascensiunea PIB.
Agricultura si constructiile sustin economia in 2008, consumul o franeaza

Constructiile si serviciile au fost sectoarele cu cele mai importante contributii la cresterea produsului intern brut (PIB) in 2007. Cresterea de 6% a economiei a luat prin surprindere analistii, care anticipasera un nivel de circa 5,7%.

Analistii Raiffeisen Bank Romania au calculat evolutiile sectoarelor economice in 2007, pornind de la un raport Eurostat, publicat marti, care indica evolutiile acestora in ultimul trimestru al anului. Conform cercetatorilor Raiffeisen Bank, in 2007, constructiile au crescut cu 33,6%, serviciile cu 7,7%, industria a urcat cu 5,1%, impozitele nete cu 1,6%, iar agricultura a scazut cu 16,9%.

In ce priveste cheltuielile din PIB, consumul final al gospodariilor s-a majorat anul trecut cu 11,2%, iar formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere de 28,9%.

Banca Comerciala Romana (BCR) vede o evolutie imbunatatita a PIB. Lucian Anghel, economistul sef al bancii, a estimat, pentru DailyBusiness, o crestere a indicatorului anul acesta peste cea din 2007, pana la 6,1% o „valoare moderat pesimista”.

Un recent raport ING estimeaza, la randul sau ca pe 2008, cresterea economiei are putea atinge 6,5%, depasind-o pe cea de anul trecut, de 6%, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

„Cel mai mare aport la cresterea PIB este de asteptat ca il va avea agricultura, in conditiile unui an agricol normal, si constructiile pe toate segmentele, respectiv infrastructura, spatii de birouri, rezidentiale si comerciale”, a spus Lucian Anghel de la BCR.

Productia industriala este de asemenea de asteptat sa creasca in acest an. Conform lui Anghel, ponderea rezultatului industrial in PIB se va majora in 2008 fata de 2007, in special pe fondul avansului productiei energetice, daca avem in vedere contributia pe care o va avea la PIB productia centralei electrice data in folosinta in trimestrul 3 din anul trecut, dar si asteptata crestere a productiei de energie electrica, afectata in 2007 de seceta. Totodata, este de asteptat sa creasca incasarile din taxe nete.

Pe de alta parte, incetinirea ritmului de evolutie a consumului si a investiilor este posibil sa conduca la o franare a economiei in acest an, comparativ cu 2007, sustin alti analisti financiari. Rozalia Pal, economist sef al UniCredit Romania, sustine ca majorarea PIB in trimestrul 4 din 2007(de 6,6%, cea mai mare crestere trimestriala de anul trecut) este posibil sa fi rezultat din cresterea exportului net.

Pal sustine ca „un aport important la cresterea PIB din ultimele trei luni l-a avut consumul, in conditiile in care am observat o accelerare a creditarii in ultimele luni ale anului trecut, care este posibil sa se fi indreptat spre consum”.

Pentru 2008, UniCredit estimeaza o franare a cresterii economice pana la 5,4%. Rozalia Pal afirma ca „in 2006 este de asteptat sa avem de-a face cu o decelerare de consum, cel putin daca avem in vedere ca se asteapta un ritm de crestere a salariilor mai scazut decat in 2007”.

Totodata, Unicredit anticipeaza o reorientare a investitiilor in 2008, dinspre constructii spre industrie. Cresterea investitiilor ar putea frana de la o majorare de 25%, estimata pentru 2007, la circa 19% in 2008, ceea ce s-ar reflecta in evolutia PIB.

Institutul National de Statistica va publica pe 12 martie datele oficiale cu privire la cresterea PIB pe sectoare, in 2007.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci