Reduceri importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-10,9%), industrie (-11,1%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-7,6%) si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,8%).
De asemenea, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 9,4%.
Constructiile si alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 4,7%, respectiv cu 3,1%, conform INS.
Din punctul de vedere al utilizarii produsului intern brut, in T1 2009 cererea interna a scazut cu 13,7 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 9,1% a consumului final total.
Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 12,3 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-16,0%) si al serviciilor prestate populatiei (-5,4%), arata INS.
Formarea bruta de capital fix s-a redus usor, comparativ cu primul trimestru din anul 2008, marcand o scadere cu 0,3%.
Un efect pozitiv este legat de imbunatatirea exportului net, ca urmare a scaderii mai mari inregistrata de volumul importurilor (-31,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (-19,6%).
Cum a evoluat PIB-ul fata de T4 2008
In datele ajustate sezonier, produsul intern brut a fost in primul trimestru de 128,73 miliarde lei (30,17 mil. euro), in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.
Pe langa estimarile brute ale PIB trimestrial, incepand cu anul 2009, se calculeaza si estimari ajustate sezonier prin metoda regresiva, metoda recomandata de regulamentele europene, se arata in comunicatul INS.
Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-7,6%), industrie (-1,4%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-3,7%) si constructii (-0,3%).
De asemenea, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs coborand cu 2,1%.
Activitatile financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi si alte activitati de servicii si-au marit usor volumul de activitate, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul 1 din 2009 toate componentele, cu exceptia cheltuielii pentru consum final al institutiilor fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei, si-au diminuat volumul de activitate comparativ cu trimestrul 4 din anul 2008.
Consumul final total s-a redus cu 1,6%, in principal pe seama reducerii cheltuielii pentru consum final individual al administratiilor publice (-7,3%) si a consumului final colectiv efectiv al administratiilor publice (-14,7%). Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu numai 0,5%.
Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere semnificativa, de 7,1% comparativ cu trimestrul 4 din anul 2008.
Un efect pozitiv asupra exportului net l-a avut reducerea volumului exporturilor de bunuri si servicii (-8,1%) intr-o masura semnificativ mai mica fata de cea a volumului importurilor de bunuri si servicii (-14,3%).