In ultimele luni, bancile au vandut portofolii intregi de credite, in special din categoria celor care se apropiau de prescriere, adica de termenul dincolo de care nu mai puteau fi recuperate, a spus Alexandra Rusen, coordonator departament recuperare creante la Coface Romania. Ea estimeaza ca acest tip de credite reprezinta circa 5% din totalul restantelor.
In primele 3 luni din acest an a crescut numarul restantelor pe carduri administrate de firma Coface. Valoarea medie este insa mica, de circa 500 de lei lunar. „Cea mai mare creanta din portofoliu este de 6.000 de lei”, a precizat Alexandra Rusen.
[quote=Ramona Kolcze, partener la Kolcze, Iliuta si Asociatii]Anul trecut recuperatorii plateau bancilor pana la 20% din valoarea pachetului de creante pe care il cumparau. Acum ofera doar 3-4%[/quote]
In categoria acestor restante sunt incluse si sumele accesate de romani din descoperitul de cont al cardurilor de debit. „Pentru recuperarea lor apelam de regula la angajator, daca avem norocul ca debitorul sa aiba inca loc de munca”, a afirmat sefa Coface.
La inceputul lui 2010, starea clientilor retail s-a inrautatit din cauza crizei. „Sunt multe persoane care timp de trei ani, sa zicem, au platit luna de luna datoria, dar din cauza inrautatirii situatiei materiale nu mai reusesc sa achite rata”, a spus Rusen.
Coface incheie cu bancile contracte de „servisare”, conform carora restanta ramane in portofoliul bancii, si este recuperata de firma in numele acesteia.
Exista insa si varianta ca banca sa vanda un pachet de creante catre firma recuperatoare, Coface fiind insa mai putin activa pe acest segment. Rusen spune ca, daca portofoliul de servisare a creantelor s-a mentinut relativ constant in ultimul timp, in schimb vanzarile de restante „la pachet” au disparut de-a dreptul de pe piata in ultimele 3-4 luni. In acest interval nicio banca nu a mai adresat Coface o cerere de vanzare de creante, dupa ce in 2010 firma primise 30 de solicitari.
Sa fie scaderea vanzarilor „la pachet” un semn al imbunatatirii situatiei creantelor bancare? Deloc, spun alti reprezentanti ai pietei. Bancile nu au mai putine creante de recuperat, dar relatiile lor cu recuperatorii s-au mai racit.
Ramona Kolcze, partener in cadrul firmei de recuperare creante Kolcze, Iliuta si Asociatii, spune ca, din informatiile pe care le are, recuperatorii ofera bancilor prea putin pentru pachetele de creante, iar acestea nu mai sunt dispuse sa vanda. Firma s-a axat in special pe recuperarea de creante comerciale, fara a colabora si cu bancile.
[quote=Alexandra Rusen, Coface Romania]Sunt multe persoane care timp de trei ani, sa zicem, au platit luna de luna datoria, dar din cauza inrautatirii situatiei materiale nu mai reusesc sa achite rata[/quote]
„Stiu ca anul trecut recuperatorii plateau bancilor pana la 20% din valoarea pachetului de creante pe care il cumparau. Acum mai ofera doar 3-4%”, a declarat Kolcze, explicand ca firmele, vazand ca au dificultati in a recupera datoriile, nu mai sunt dispuse sa riste prea mult. Scaderea tarifelor determina astfel bancile sa administreze pe cont propriu creantele.
De altfel, starea companiilor, clientii bancari cu cele mai mari probleme la plata creditelor, a fost ceva mai rea la inceputul anului fata de finele lui 2009, cel putin din ceea ce se poate observa in portofoliul Kolcze, Iliuta si Asociatii.
„Numarul contractelor noi de recuperare a crescut cu circa 10% in primele trei luni ale acestui an fata de T4 din 2009, in special in perioada februarie-martie, luna ianuarie fiind aproape moarta pentru firmele de recuperare”, spune Ramona Kolcze.
Kolcze, Iliuta si Asociatii a avut in 2008 o cifra de afaceri de 262 mii lei si un profit net de 67.000 de lei.
Datele oficiale arata ca starea restantelor bancare s-a inrautatit la inceput de an. Restantele de peste 90 de zile la creditele mai mari de 20.000 de euro acordate de banci au crescut cu 11,5% in februarie fata de ianuarie, la 6,41 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB).
Potrivit aceleiasi surse, obligatiile ale caror termene de rambursare au depasit 90 de zile au cea mai mare pondere in totalul sumelor restante, respectiv 68%. Totodata, ponderea sumelor restante in totalul obligatiilor de plata a urcat de la 3,86% in ianuarie la 4,2% in februarie.
Update 11:23
In primele 3 luni ale anului 2010 Coface Romania a avut de colectat cu 63% mai multe creante de pe carduri, fata de media anului 2009.
Potrivit Alexandrei Rusen, creantele bancare devin foarte greu de recuperat dupa ce datoria a depasit 90 de zile. Astfel, datoriile cu o vechime intre 90-180 zile au o rata de succes (procentul de creante recuperate din total) de doar 15%. Daca banca da insa creanta spre recuperare imediat ce a aparut intarzierea, rata de succes intregistrata este intre 80-100%, spune Rusen.