Mark Mobius, presedintele executiv la Franklin Templeton Investment Management, a declarat, miercuri, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa, ca FT este interesata de preluarea unor afaceri cu potential, solicitand celor care detin astfel de business-uri sa ia legatura cu compania.
Americanii vizeaza in principal proiectele cu potential de crestere din real-estate, turism, industria alimentara, infrastructura, private equity, IT&C sau outsourcing.
„Intentia noastra este sa devenim un investitor important in real-estate, sunt multe oportunitati acum, dupa prabusirea pietei imobiliare, putem cumpara proprietati la preturi mici. Ne uitam la toate zonele de imobiliare, cladiri de birouri, blocuri de apartamente, platforme comerciale sau terenuri”, a declarat Mobius.
„Credem ca este un moment bun pentru a investi in aceste sectoare, pentru ca preturile sunt inca mici. Trebuie, insa, sa fim atenti sa nu intram in competitie cu Fondul Proprietatea”, a declarat, la randul sau, Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru Romania.
Unul dintre domeniile in care FT vede un potential important in viitor este cel energetic, americanii fiind interesati in primul rand de afacerile cu energie verde dar si de preluarea unor companii de la stat.
„Suntem incantati de programul de listare a unor companii energetice si discutam cu Ministerul Economiei despre cum sa privatizeze aceste companii, pentru ca aceste companii sa beneficieze de avantajele listarii”, a declarat Mark Mobius, fara a prezenta mai multe detalii.
Franklin Tampleton a investit pana in prezent in Romania aproape 25 de milioane de dolari, din care 20 milioane de dolari in actiuni, iar restul in afaceri imobiliare. In 2009, un fond administrat de Franklin Templeton a cumparat 6% din actiunile Impact de la seful companiei, Dan Ioan Popp.
Franklin Templeton Investment Management administra la finalul lunii mai active de 572,7 miliarde dolari, la nivel mondial, din care 72,5% in Statele Unite, 9,7% in Europa, 8,7% in Asia-Pacific, 5,7% in Canada, 2,1% in Orientul Mijlociu si Africa si 1,3% in state de pe continentul american.