- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

AIG analizeaza posibilitatea de a intra pe piata pensiilor facultative

21 Jan, 15:29 • adrian.mihaltianu
American International Group (AIG) este interesata sa intre pe piata pensiilor facultative (Pilonul III) din Romania, dupa ce va analiza aceasta posibilitate pe parcursul acestui an, a declarat Mihai Coca-Cozma (foto), directorul general al AIG Fond de Pensii.
AIG analizeaza posibilitatea de a intra pe piata pensiilor facultative

„Noi suntem interesati in a oferi clientilor nostri un pachet complet de solutii financiare pentru economisire in vederea pensionarii. De aceea urmarim atent evolutia de pe aceasta piata si analizam aceasta posibilitate (de a intra pe Pilonul III – n.r.) in acest an”, a spus Coca-Cozma.

Acesta considera ca pensia facultativa este un puternic instrument de retentie a angajatilor buni, dar angajatorul trebuie sa aiba posibilitatea atat de castig cat si de a decide si impune fondul la care sa contribuie.

Referitor la deductibilitati, Mihai Coca-Cozma declara ca sunt bune si pot ajuta la dezvoltarea pensiilor facultative.

De la 1 ianuarie, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative s-a dublat, de la 200 la 400 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Grupul american este deja prezent pe piata pensiilor obligatorii (Pilon II) prin AIG Fond de Pensii.

La sfarsitul anului trecut, AIG Fond de Pensii ocupa locul 4 pe piata pensiilor private obligatorii (Pilon II), avand un activ net in valoare de 60,4 milioane lei (16,4 mil. euro) si o cota de piata, dupa active, de 7,27%.

Dupa numarul de participanti, compania ocupa la sfarsitul lui 2008 pozitia a 5-a, cu 256.900 de aderenti si o cota de piata de 6,37%.

De asemenea, AIG Fond de Pensii a obtinut in perioada 20 mai – 31 decembrie 2008, adica intre momentul colectarii primelor contributii si ultima zi a anului trecut, un randament de 6,81%, peste nivelul inflatiei din acel interval, estimat de specialisti la 4-4,5%.

La sfarsitul anului 2008, cele 14 fonduri de pensii private obligatorii cumulau 4,03 milioane de participanti (cu cel putin o contributie virata) si active nete aflate in administrare de 831,9 milioane de lei (208,7 milioane de euro).

Fondurile de pensii private facultative (pilon III) au ajuns la sfarsitul anului trecut la 150.745 de participanti si la active nete de 84,3 milioane lei (22,9 milioane euro).

Urmărește Daily Business pe Google News