„Un prag similar al deductibilitatii cu cel de pe piata de pensii facultative (pilonul III) ar fi suficient pentru a da un impuls suplimentar dezvoltarii pietei de asigurari de viata si totodata, ar oferi beneficii relevante pentru clienti”, a mentionat Alexandrescu, citat de NewsIn.
Executivul a aprobat anul trecut majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 euro pe angajat din 2009 – adica la 800 de euro cumulat, de la 400 pe an, in cazul contributiei mixte.
In Romania, primele platite pentru asigurarile de viata nu sunt deductibile de la plata impozitului, comparativ cu alte state care beneficiaza de o astfel de deductibilitate de mai multi ani.
„Piata de asigurari de viata ar putea creste cu o rata de 30-40% in cazul unei deductibilitati anuale compuse, chiar si in perioada de criza, urmand ca in urmatorii 3 ani piata sa se dubleze”, a explicat seful AIG Life.
El s-a aratat optimist in ce priveste posibilitatea ca firmele de asigurari de viata sa convinga autoritatile, prin discutiile pe care le poarta, de necesitatea introducerii unor facilitati fiscale pentru piata de asigurari de viata.
„Oamenii au o nevoie mai mare de asigurari de viata, mai ales intr-o perioada de criza, pentru ca nu mai au o sursa financiara alternativa pentru a-si acoperi nevoile”, a aratat Alexandrescu.
„Introducerea deductibilitatii pe piata de asigurari de viata din Romania – asa cum a fost introdusa si pe piata de pensii facultative – ar avea si un caracter social, pentru ca ar lua o presiune de la nivelul guvernului, care va fi astfel preluata de catre asigurarile de viata”, a mai spus seful AIG Life.
Alexandrescu crede ca printr-o astfel de masura, guvernul „ar putea muta o parte din consum in economisire, mai ales ca asigurarile de viata ofera garantii, dar si solutii in cazul unor evenimente majore nedorite”.
Asigurarile de viata garantate – polite in care riscul investitional este preluat de asigurator, iar profitul este impartit cu clientul – reprezinta o solutie buna intr-o perioada de criza, in conditiile in care sporeste nevoia de protectie financiara a populatiei, a mentionat Alexandrescu.
AIG Life Romania a afisat un profit brut de 42,9 milioane lei (11,8 milioane euro) in primele 9 luni din 2008, in crestere cu 108% fata de aceeasi perioada din 2007.
Alexandrescu estimeaza pentru 2009 o crestere a afacerilor AIG Life Romania peste avansul pietei de asigurari de viata din Romania, de 20-25%.