Financial Times relateaza ca cele trei fonduri de pensii au dat in judecata AIG pentru ca ar fi inregistrat pierderi financiare ca urmare a unor inginerii contabile realizate de grupul american.
Cotidianul financiar afirma ca intelegerea dintre AIG si fondurile de pensii prevede plata a 175 de milioane de dolari in termen de 10 zile de la aprobarea acordului de catre justitia americana.
Pentru restul banilor, AIG ar putea lansa o emisiune de titluri in valoare de 550 de milioane de dolari.
Acordul vine dupa ce, vineri, un alt gigant financiar american, Goldman Sachs, a recurs la o astfel de intelegere pentru a scapa de un proces in justitie.
Banca a fost de acord sa plateasca o amenda record de 550 milioane de dolari pentru a pune capat astfel unui proces in care este acuzata ca si-a dezinformat clientii.
Controverse in jurul AIG
Intelegerea dintre AIG si fondurile de pensii vine intr-o perioada in care in Statele Unite, Congresul desfasoara o ancheta privind conditiile in care grupul a fost salvat de la faliment.
Statul american a cheltuit peste 124 de miliarde de dolari pentru a salva compania de asigurari, considerata in 2008 prea mare pentru a se prabusi.
De atunci, AIG si-a revenit, iar in prezent cauta sa plateasca datoria catre stat.
Potrivit presei americane, AIG mai are de platit statului 101 de miliarde de dolari, fonduri obtinute prin vanzarea de active si actiuni, restul banilor urmand a fi recuperati din creditele ipotecare luate in administrare de Fed.
Expertii spun ca sunt sanse mari ca guvernul sa ramana un actionar important al asiguratorului cel putin pana in 2012, si asta in conditiile in care este inca neclar daca fondurile utilizate pentru salvarea grupului vor fi rambursate in intregime.