- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ajutoarele de stat au explodat în 2023. Peste 32 miliarde de lei, un salt uimitor care depășește 2% din PIB!

10 Oct, 20:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
În cadrul reuniunii CIAS, condusă de Mihai Precup, au fost analizate ajutoarele de stat din România. Valoarea acestora în 2023 a depășit 32 miliarde lei, reprezentând 2% din PIB.
Ajutoarele de stat au explodat în 2023. Peste 32 miliarde de lei, un salt uimitor care depășește 2% din PIB!

În cadrul celei de-a doua reuniuni din acest an a Consiliului Interministerial pentru Aplicarea Politicii în Domeniul Ajutorului de Stat (CIAS), condusă de secretarul de stat Mihai Precup, au fost evaluate ajutoarele de stat din România, potrivit economedia.ro.

„În contextul utilizării eficiente a resurselor financiare, în cadrul reuniunii s-a analizat modul în care ar trebui să fie evitate suprapunerile între schemele existente de ajutor de stat promovate de diferite ministere, subliniindu-se necesitatea unei coordonări între sursele de finanţare pentru a asigura eficienţa şi optimizarea măsurilor de ajutor de stat”, arată un comunicat oficial.

În 2023, valoarea acestora a depășit 32 miliarde lei, reprezentând 2% din PIB, o creștere față de 2022, când s-au plătit 29,56 miliarde lei. Din totalul sumei din 2023, 82% (26,29 miliarde lei) au provenit din fonduri naționale, iar 18% (5,78 miliarde lei) din fonduri europene. Guvernul lucrează la un Plan Național de Reindustrializare pentru a susține aceste politici.

„Trebuie asigurată complementaritatea între ajutoarele naţionale şi fondurile europene, astfel încât să nu avem acea suprapunere între cele două surse de finanţare şi să prioritizăm folosirea fondurilor europene pentru a sprijini dezvoltarea economică a României” a subliniat secretarul de stat, care a reiterat totodată importanţa instrumentelor financiare ce pot mobiliza simultan ajutoarele de stat, fondurile europene şi capital privat pentru atingerea obiectivelor naţionale.

Te-ar mai putea interesa și: UE a acordat ajutoare de stat în valoare de 228 miliarde de euro, în 2022. Câte miliarde a dat România cetățenilor

foto: ajutoare de stat

Ajutoarele de stat au explodat în 2023. Peste 32 miliarde de lei, un salt uimitor care depășește 2% din PIB!

În cadrul reuniunii Consiliului Interministerial pentru Aplicarea Politicii în Domeniul Ajutorului de Stat, s-au discutat măsurile de ajutor de stat planificate de Guvern până la sfârșitul anului 2024 și pentru primul semestru al anului 2025.

De asemenea, s-a anunțat o majorare de capital de 2,25 miliarde de lei pentru Exim Banca Românească și CEC Bank, două bănci de stat, cu scopul de a diversifica și dezvolta produsele și serviciile lor.

„Pentru o imagine clară la nivel guvernamental asupra tuturor ajutoarelor de stat, a fost prezentată situaţia măsurilor avizate de Consiliul Concurenţei şi aprobate de furnizori în cursul anului 2023 şi în semestrul I al anului 2024.

Astfel, au fost elaborate aproximativ 400 de măsuri de ajutoare de stat, dintre care circa 95% au fost adoptate de către autorităţi în domenii precum energia şi protecţia mediului, susţinerea IMM-urilor, infrastructura portuară, dezvoltarea regională şi cercetarea”, arată comunicatul.

În 2023, valoarea ajutoarelor de stat plătite a depășit 32 miliarde lei, echivalentul a 2% din PIB, o creștere față de 2022, când au fost acordate 29,56 miliarde lei. Din total, 82% (26,29 miliarde lei) au provenit din fonduri naționale, iar 18% (5,78 miliarde lei) din fonduri europene.

Majoritatea beneficiarilor, 94%, au fost IMM-uri cu capital majoritar autohton, primind ajutoare sub formă de granturi, garanții, împrumuturi, compensații și majorări de capital. La finalul reuniunii, s-a propus crearea unor grupuri de lucru interministeriale pentru coordonarea măsurilor de sprijin în domenii precum decarbonarea, dezvoltarea regională și cercetarea-inovarea.

„În cadrul grupurilor de lucru, structurate pe sectoare de activitate relevante, se vor identifica acele proiecte de bune practici care vor putea fi extrapolate la nivel naţional, la toate ministerele şi autorităţile publice tutelare. Aceste grupuri vor veni inclusiv cu propuneri pentru a utiliza într-o măsură mai mare fondurile europene, în loc de a apela la ajutoarele de stat”, a declarat Mihai Precup.

La reuniunea de la Palatul Victoria, desfășurată miercuri, au participat Mihai-Călin Precup, președinte recent numit al Consiliului Interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat, împreună cu Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței și vicepreședinte CIAS, precum și reprezentanți ai ministerelor, Administrației Fondului pentru Mediu și Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Precup a fost desemnat în această funcție luna trecută, după ce, în iulie, a demisionat de la conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), în urma dezvăluirilor despre un posibil conflict de interese.

Consiliul interministerial „Consiliul pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat” are în atribuțiile principale, printre altele:

  • monitorizarea/ evaluarea aplicării coerente şi unitare a Politicii în domeniul ajutorului de stat, la nivel național;
  • monitorizarea îndeplinirii angajamentelor în domeniul ajutorului de stat, asumate de către România în calitate de stat membru al Uniunii Europene;
  • evaluarea, în vederea aprobării de către Guvern, a strategiilor în domeniul ajutorului de stat, în concordanţă cu politica aprobată la nivelul Uniunii Europene şi cu asigurarea unui mediu concurenţial normal;
    transmiterea de informări şi/sau memorandumuri către Guvern, în vederea stabilirii unei poziţii oficiale şi coerente a autorităţilor române; stabilirea listei cuprinzând măsurile/cazurile de ajutor de stat ale României propuse a fi analizate cu prioritate de Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și: Ajutoare de stat pentru apicultori. Guvernul pregătește o schemă de sprijin de 12 milioane de euro pentru producătorii afectați de exporturile din Ucraina

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci