- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Alendelon, haina specifică marelui actor. A ajuns să se vândă cu aproape 1.500 de lei

29 Aug, 18:21 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cojocul lui Alain Delon sau „alendelon” se vinde la prețuri foarte mari. Cum a început totul?
Alendelon, haina specifică marelui actor. A ajuns să se vândă cu aproape 1.500 de lei

Ce este un alendelon? Potrivit dexonline, un alendelon este un „tip de haină de piele îmblănită”. Totul a început în anul 1965, pe când se difuza filmul „A fost cândva un hoț”, cu Alain Delon.

Actorul purta o astfel de haină, iar după apariția filmului, haina numită acum „cojoc Alain Delon” sau „alendelon” a devenit foarte populară, potrivit cancan.ro. În prezent, prețurile ajung la 1.400 de lei.

Te-ar putea interesa și: Cum arată testamentul lui Alain Delon. Cui îi se cuvine averea impresionantă de 300.000.000 de euro

foto: alendelon

Alendelon, haina specifică marelui actor

Aceste haine se fabricau în fabrica de la Orăștie și erau purtate de boieri. Cojocul este descris ca o haină cu croială de palton drept 3/4 la un singur rând de nasturi, buzunare aplicate, revere scurte și guler lat, nefiind considerată o îmbrăcăminte potrivită pentru oraș.

Pelicula „A fost cândva un hoț” a făcut ca această haină să devină „virală”, arhicunoscută și, drept urmare, să poarte denumirea de alendelon.

Pe vremea aceea, în 1965, un alendelon costa aproximativ 2.000-3.000 de lei. De menționat este că salariul mediu atunci era 1.028 de lei. Doar cei înstăriți reușeau să cumpere acest cojoc, cei mai mulți neputând nici să viseze la el.

Pentru a purta o astfel de haină, cei care doreau trebuiau să își cumpere materialele pentru a croi cojocul și, din cauza faptului că cererea era prea mare, aceștia aveau de așteptat chiar și câte 8 luni.

Totuși, cojocul nu a mai fost purtat multă vreme, dar, odată cu moartea actorului, oamenii au început să publice anunțuri de vânzare ale acestor haine. O astfel de piesă, în condiții bune, a ajuns să se vândă cu 1.400 de lei pe OLX.

Există, totuși, și variante mai ieftine ale alendelonului. Pe același site, oamenii pot cumpăra acest cojoc și la prețul de 500-600 de lei, la o calitate mai puțin bună față de cea mai scumpă variantă.

Te-ar putea interesa și: Cât costă întocmirea unui testament în 2024. Câte tipuri sunt și care sunt avantajele și dezavantajele lor